Një burrë 33-vjeçar nga Mynihu, Gjermani, mund të jetë evropiani i parë që ka kontraktuar dhe transmetuar infeksionin e ri koronavirus. Kjo u raportua nga një letër e mjekëve gjermanë të botuar në New England Journal of Medicine në 5 Mars.

Burri përjetoi simptoma të frymëmarrjes dhe temperaturë të lartë në 24 janar. Simptomat u përmirësuan dhe ai u kthye në punë më 27 janar. Më 20 dhe 21 Janar ajo mori pjesë në një takim në të cilin ishte i pranishëm një koleg nga Shanghai, i cili mbeti në Gjermani nga 19 deri në 22 Janar pa provuar ndonjë shqetësim. Sipas një harte gjenetike të publikuar në faqen e internetit Netxstrain, e cila rindërton një lloj peme gjenealogjike të virusit, shpërthimi gjerman mund të ketë ushqyer në heshtje zinxhirin e infeksioneve deri në pikën e lidhjes me shumë raste në Evropë dhe në Itali.

Duke analizuar rrugën dhe mutacionet gjenetike të koronavirusit, studiuesit zbuluan se ajo hyri në Evropë disa herë. “Rreth një çereku i infeksioneve që nga 1 shkurti, në Meksikë, Finlandë, Skoci dhe Itali, si dhe rastet e para në Brazil, duken gjenetikisht të ngjashme me vatren e infeksionit te Mynihut ”, vëren Bedford.

Pacienti 1 nga Mynihu tregoi simptomat e para në 24 janar, pasi takoi një koleg nga Shanghai, i cili më pas testoi pozitiv. Në katër ditët në vijim, shumë punonjës të së njëjtës kompani gjermane gjithashtu u testuan pozitiv. Rasti ishte bërë i famshëm në fund të janarit si një shembull i aftësisë së koronavirusit për t’u përhapur edhe në mungesë të simptomave. Megjithëse selia e kompanisë ishte mbyllur pasi u shfaqën rastet e para, studiuesit besojnë se shpërthimi i Mynihut mund të ketë qenë i lidhur me një pjesë të mirë të epidemisë në Evropë, përfshirë Italinë.

“Mesazhi i rëndësishëm – vëren Bedford – është se fakti që një shpërthim është identifikuar dhe përmbajtja nuk do të thotë që kjo çështje nuk ka vazhduar të ushqejë një zinxhir transmetimi që nuk është zbuluar derisa të jetë rritur deri në atë pikë sa të ketë dimensione thelbësore “.

dardania.com

Flash Lajme

Më të lexuarat