Kancelari britanik Rishi Sunak njoftoi se qeveria ka në plan të heqë të ashtëquajturën “ taksë” e leximit. Teksa paraqiti buxhetin, Sunak tha se nuk do të ketë më taksë mbi publikimet dixhitale dukë përfshirë këtu librat, gazetat, revistat e thjeshta dhe ato akademike.

Vendimi hyn në fuqi nga 1 dhjetori.

Oferetat dixhitale të leximit I nënshtrohen aktualisht një norme standarde të TVSH-së prej  20 për qind, ndërsa për botimet e printuara, ajo është zero.

Botimet në Britani nuk kanë pasur asnjëherë TVSH, thotë shtypi vendas, pasi qeveritë kanë qenë të prirura ta shmangin taksën e leximit e cila do të shndërrohej sipas tyre, në një pengesë për dijen.
Por përpara Dhomës së Komunëve, Sunak tha se nuk është e drejtë që publikimet online t`i nënshtrohen kësaj takse. Në 2018-tën, Shoqata e Botuesve Profesionistë, i pati kërkuar kancelarit të atëhershëm britanik, Philip Hammond ta hiqte TVSH-në mbi botimet dixhitale, por ai e shmangu marrjen e një vendimi të tillë.

Vitin e kaluar shoqata iu rikthye kësaj teme, me argumentin se një në pesë persona që lexojnë librat online ndëshkohen padrejtësisht me taksën prej 20%, në një kohë kur varianti i printuar përjashtohej prej kësaj mase, e shtoi se heqja e saj do të rikthente 210 milionë paundë në xhepat e taksapaguesve britanikë.

dardania.com

Flash Lajme

Më të lexuarat