Vetëm pak javë nga zgjedhjet lokale dhe ato parlamentare europiane, kryeministri grek Aleksis Cipras po mendon të mbajë zgjedhje të parakohshme pasi një sërë nismash të qeverisë së tij nuk kanë rezultuar efektive për popullin.

Qeveria po e mendon seriozisht mundësinë e mbajtjes së zgjedhjeve të parakohshme parlamentare brenda muajit maj ose qershor 2019.

Periudha përkon me dy fushata të tjera të rëndësishme politike, siç janë ato për zgjedhjet bashkiake dhe europiane që do të organizohen gjatë fundit të majit, të cilat opozita i ka konsideruar si referendum për qeverinë.

Mediet greke raportojnë se shkak për vendimin janë bërë disa nisma të debatuara të kryeministrit 44-vjeçar, si ajo e vetëdisiplinimit financiar, çlirimi i politikanëve dhe oligarkëve nga përgjegjësitë e krizës së dekadës së shkuar, marrëveshja e Prespës me Maqedoninë e Veriut, dhe mosmiratimi i një kredie 1 miliardë euro nga kreditorët europianë.

Mbështetja e ulët popullore për qeverinë vërehet edhe në sondazhet e reja.

Parti qeverisëse kryesore, Syriza, renditet afërsisht 10 pikë poshtë konservatorëve të Demokracisë së Re, të udhëhequr nga Kirjakos Micotakis me rreth 30 për qind.

Ky i fundit shihet nga shumica e të intervistuarve edhe si lideri i ardhshëm më i favorizuar për ekzekutivin grek.

Kryeministri Tsipras ka deklaruar më parë se muaji tetor është periudha kur do të mbahen zgjedhjet e përgjithshme, por burime pranë tij tregojnë se qëndrimi përfundimtar rreth kësaj çështjeje do të shpallet brenda dy javëve të ardhshme.

dardania.com

Flash Lajme

Më të lexuarat