Dy shtete do të ndryshojnë kryeqytetet në të ardhmen e afërt, duke i transferuar në dy qytete të reja, të ndërtuara enkas për këtë qëllim.

Egjipti do të spostojë kryeqytetin 45 kilometra në lindje të Kajros, në një qytet të ri të ngritur nga themelet që mendohet të jetë funksional nga viti i ardhshëm.

Edhe Indonezia shpalli planin për të lënë Xhakartën si kryeqytet e për të ndërtuar një të ri në mes të xhunglës në krahinën e Borneos. Por përveç mbipopullimit, sikurse edhe Kajro, Xhakarta rrezikon edhe të zhduket pasi po zhytet në det me shpejtësi.

Ndërtimi i një kryeqyteti nga e para nuk është diçka e re, pasi shumë shtete përgjatë historisë e kanë bërë, mes tyre Brazili, Kanadaja, Shtetet e Bashkuara dhe Australia.

j.l./ dita

Flash Lajme

Më të lexuarat