Pandemia e koronavirusit ka shqetësuar të gjithë botën pasi numri i të infektuarve po rritet me shpejtësi të madhe.

Në nivel global ka 549,576 të infektuar persona dhe 24,887 kanë ndërruar jetë.

Përveç trajtimit me ilaçe eksperimentale, mënyra se si po kurohen pacientët me simptoma të rënda janë ventilatorët e frymëmarrjes.

Po ventilatorët?

Ventilatorët ndihmojnë me dy funksione të rëndësishme: merrni më shumë oksigjen në mushkëri dhe nxirrni jashtë dioksid karboni.

Mushkëritë janë të ndërthurura me enët e gjakut, që ndihmon futjen e oksigjenit në qarkullimin e gjakut dhe nxjerrjen e dioksidit të karbonit. COVID-19 e bën më të vështirë këtë shkëmbim në rastet më të rënda sepse mushkëritë e një pacienti janë të bllokuara dhe mbushen me lëng. (Kjo gjithashtu ndodh me infeksione si pneumoni).

Një ventilator në thelb ndihmon mushkëritë e një pacienti të funksionojnë si normalisht. Ventilatorët modernë përbëhen nga një makinë pompë që çon oksigjen në mushkëri dhe në trup.

Si funksionojnë?

Një ventilator është i lidhur me pacientin përmes një tubi të vendosur në gojë ose hundë. Në rastet e rënda, pacientët bëjnë operim për të hapur vrimë në qafë në mënyrë që tubi të futet deri në trake.

Ky veprim është i domosdoshëm për të furnizuar mushkëritë me oksigjen, në të kundërt pacienti vdes.

Sa ventilatorë ka në dispozicion?

Një analizë e vitit 2018 nga Qendra Universitare e Johns Hopkins për Sigurinë Shëndetësore vlerësoi se ka rreth 160,000 ventilatorë në SHBA. Nëse skenari i rastit më të keq do të ndodhte në SHBA, nuk do të ketë ventilatorë të mjaftueshëm, tha Dr. Anthony Fauci, drejtori i Institutit Kombëtar të Alergjisë dhe Sëmundjeve Infektive për CNN.

dardania.com

Flash Lajme

Më të lexuarat