Pandemia e Covid-19 po u jep autoriteteve ruse një mundësi për të provuar fuqitë dhe teknologjinë e tyre të re autoritare, dhe mbrojtësit e intimitetit dhe fjalës së lirë të vendit shqetësohen se qeveria po ndërton aftësi të reja mbikëqyrjeje, shkruan CNN.

Ndoshta mjeti më i mirë-publikuar i teknologjisë në arsenalin e Rusisë për luftimin e koronavirusit është sistemi masiv i njohjes së fytyrës në Moskë.

Përfunduar në fillim të këtij viti, sistemi i mbikëqyrjes fillimisht kishte nxitur një reagim të pazakontë publik, me avokatët e intimitetit ngritjen e padive për mbikëqyrje të paligjshme.

Koronavirus, megjithatë i ka dhënë një rritje të papritur të marrëdhënieve me publikun sistemit.

Javën e kaluar, policia e Moskës pretendoi se kishte kapur dhe gjobitur 200 persona që shkelën karantinën dhe izolimin e vet duke përdorur njohjen e fytyrës dhe një sistem 170,000 kamerash.

Sipas një raporti të mediave ruse, disa prej shkelësve të dyshuar që u gjobitën kishin qenë jashtë për më pak se gjysmë minutë para se të kapeshin nga një aparat fotografik.

“Ne duam që të ketë edhe më shumë kamera në mënyrë që të mos ketë ndonjë qoshe të errët apo rrugë anësore”, tha Oleg Baranov, shefi i policisë në Moskë, në një konferencë të fundit, duke shtuar se shërbimi aktualisht është duke punuar për të instaluar një 9,000 kamera shtesë.

j.l./ dita

Flash Lajme

Më të lexuarat