Çrregullimet e shijes dhe nuhatjes janë një simptomë e shpeshtë e infeksionit të ri koronavirus: ato prekin një në 3 pacientë, veçanërisht të rinjtë dhe gratë.

Këto janë raportuar tashmë në një fazë të hershme të sëmundjes, kështu që ato mund të jenë një ‘spiun’ i çmuar për të identifikuar pacientët për t’u testuar.

Kjo është ajo që del nga një studim i koordinuar nga Massimo Galli, i Departamentit të sëmundjeve infektive të spitalit Sacco në Milano, dhe e botuar nga revista ‘Sëmundjet Klinike Infektive’, e cila raporton përshkrimin e parë të çrregullimeve të shijes dhe nuhatjes si shfaqje të shpeshta klinike në pacientët me infeksion Sars-CoV-2.

Studimi, i koordinuar gjithashtu nga kolegët e Departamentit të Shkencave Biomjekësore dhe Klinike e Universitetit të Milanos dhe përfundoi falë kontributit të specialistëve dhe mjekëve të rinj të përfshirë në urgjencën e koronavirusit, “sqaroi përfundimisht se shqetësimet e nuhatjes dhe shija janë shumë të shpeshta në Covid, që prekin rreth një në tre pacientë.

“Ato shpesh raportohen tashmë në një fazë të hershme të sëmundjes, kryesisht përbëhen nga ndryshime në shije dhe prekin veçanërisht të rinjtë dhe gjininë femërore “.

Ndërkohë, studiuesit sugjerojnë që “në një kontekst pandemik dhe në subjekte me simptoma të buta-të moderuara që nuk kërkojnë shtrimin në spital, prania e këtyre simptomave mund të jetë një tregues i çmuar për të treguar pacientët që meritojnë vizita të mëtejshme diagnostikuese”.

dardania.com

Flash Lajme

Më të lexuarat