Google do të ndjekë publikisht lëvizjet e njerëzve gjatë pandemisë së koronavirusit.

Firma e teknologjisë do të publikojë detaje për llojet e ndryshme të vendeve ku njerëzit do të shkojnë në një bazë qarku në Britani të Madhe, si dhe të dhëna të ngjashme për 130 vende të tjera.

Plani është të lëshojë përditësime të rregullta me ​​shifra që i referohen aktivitetit nga dy ose tre ditë më parë.

Kompania ka premtuar se privatësia e individëve do të ruhet. Leximet bazohen në të dhënat e vendndodhjes të mbledhura përmes aplikacionit Google Maps ose një prej shërbimeve të tjera mobile të firmës.

Firma zakonisht e përdor këtë për të zbuluar kur muzetë specifikë, dyqanet dhe vendet e tjera janë më të ngarkuara, si dhe për të rishikuar rrugët e drejtimit për të ndihmuar shoferët të shmangin trafikun.

Në këtë rast, leximet do të ndahen për të zbuluar se sa të zënë vendet e mëposhtme janë krahasuar me një periudhë të mëparshme të një viti para se e gjithë bota të futej në izoli :

  • Bizneset e pakicës dhe këndet e lojrave
  • ushqimore dhe farmaci
  • parqe, plazhe dhe sheshe
  • stacionet e autobusëve, metrosë dhe trenave
  • ndërtesat e zyrave dhe vendet e tjera të punës
  • vendet e banimit

Google tha se shpresonte që informacioni të mund të përdorej nga shefat e shëndetit publik dhe të tjerët për të ndihmuar në menaxhimin e shpërthimit.

“Ky informacion mund të ndihmojë zyrtarët të kuptojnë ndryshimet në udhëtimet thelbësore që mund të formojnë rekomandime në orët e punës ose të informojnë shërbimet për oraret e dërgesave,” shkruhej në blogun e Google.

“Në mënyrë të ngjashme, vizitat e vazhdueshme në qendrat e transportit mund të tregojnë nevojën për të shtuar autobusë ose trena shtesë në mënyrë që t’u lejojë njerëzve hapësirë për shmangien e përhapjes gjatë distancimit shoqëror.”

Kompania thotë se i ka anonimizuar të dhënat dhe i përzgjedh ato në mënyrë të përzier dhe të rastësisshme për të mbrojtur historitë e përdoruesve individualë, pronarët e pajisjeve gjithashtu mund të vendosin të mos ofrojnë të dhëna.

“Të dhënat mund të dëshmojnë befasuese për njerëzit që nuk janë të vetëdijshëm se sa shumë informacion mbledh Google,” vërejti korrespodenti i teknologjisë së BBC-së Rory Cellan-Jones.

“Do të sigurojë gjithashtu një pasqyrë interesante se si funksiononizolimi – ose po funksiononte 48 orë më parë. “Dhe mund të ketë pasoja të paqëllimta. Njerëzit mund të vendosin të shmangin vendet e tej mbushura ose ata mund të habiten me sa shumë njerëz po shkojnë jashtë dhe vendosin t’i bashkohen”. Raporti i parë përfshin të dhënat për 29 Mars dhe i krahason me një lexim mesatar për periudhën pesë-javore që përfshin 3 janar – 6 shkurt.

Nisja e Google vjen një ditë pasi shefi i drejtësisë i BE-së Vera Jourova u bëri thirrje gjigandëve të teknologjisë të ndajnë më shumë të dhëna me shkencëtarët që përpiqen të luftojnë virusin. Ajo gjithashtu i kritikoi ata për të mos bërë më shumë për të zbuluar informacionin e rremë.

“Ne ende shohim që platformat kryesore vazhdojnë të fitojnë para dhe stimulojnë dezinformimin dhe përmbajtjen e dëmshme në lidhje me pandeminë duke pritur reklama në internet”, tha komisioneri. “Kjo duhet të ndalet. Disincentivat financiare nga dezinformimi i klikimeve dhe mashtrimeve të përfitimeve gjithashtu duhet të ndalen.”

BBC

j.l./ dita

Flash Lajme

Më të lexuarat

  • Week

  • Month

  • All