Në veri të Tokios, ditën e djeshme, disa qytetarë kanë parë me sytë të lirë një fenomen natyror shumë të rrallë, shpërthimin e një meteori të shoqëruar edhe me dritë në rajonin qendror të Kanto.

Një ngjarje kjo e krijuar për shkak të ndezjes së një meteori pasi kaloi nëpër atmosferë. Tingujt zhurmues që dëgjuan japonezët ishin për faktin se energjia e lëshuar në shpërthim ishte ekuivalente e 150 tonë TNT dhe madhësi prej 1.5 metrash të diametrit.

Meteori ra pas orës 1:30 të mëngjesit.

Sipas drejtorit të Planetarit të Komunës, Akashi Takeshi Inoue, objekti mund të ketë qenë një top zjarri.

“Është një lloj ylli gjuajtës që është krahasuar me Hënën për shkëlqimin e tij .Yjet që gjuajnë më shumë se Venusi njihen përgjithësisht si  “bolide”. Topat e zjarrit janë relativisht të shpejta dhe shkëlqimi përfundimtar duket se ka qenë hëna e plotë. Vëzhguar nga pozicione të shumta, duke analizuar videon, është e mundur të përcaktohet trajektorja dhe të vlerësohet se nga ka ardhur ”, shpjegoi ai në NHK.

Në video mund të shihni se si shfaqet një dritë e ndritshme, që rritet dhe më pas shpërthen, duke ndriçuar qiellin.

Ai u regjistrua gjithashtu nga një stacion monitorimi infografik i Sistemit Mbikëqyrës Ndërkombëtar (i shpërthimeve bërthamore), por në një distancë prej 1,150 kilometrash.

j.l./ dita

Flash Lajme

Më të lexuarat

  • Week

  • Month

  • All