Foshnjat e lindura me prerje cezariane janë të prirura të marrin më shumë lloje bakteresh të zorrëve sesa ato të lindura në mënyrë natyrale, ky është rezultati i dalë nga studimi më i fundit i i botuar në Nature.

Konkretisht ky studim zgjati shtatë vjet dhe përfshiu 1,679 kampione fekale nga afro 600 bebe dhe 175 nëna. Këto të dhëna u dërguan në Institutin Sanger në Cambridgeshire dhe u futën në një arkiv të ngrirë.

Studimi tregoi se foshnjat e lindura në mënyrë natyrale marrin pjesën më të madhe të dozës së tyre fillestare të baktereve nga nëna e tyre, ndërsa foshnjat me lindur me seksion C marrin më shumë baktere të lidhura me mjediset spitalore, përfshirë hibride që demonstrojnë rezistencë antimikrobiale. Gjetjet mund të shpjegojnë përhapjen më të lartë të astmës, alergjive dhe kushteve të tjera imunitare tek foshnjat e lindura nga cezariani.

Ekspertët thanë gjithashtu se gjetjet nuk duhet të shqetësojnë gratë që ishin duke planifikuar të kishin, ose kishin pasur një cezarian.

“Në shumë raste, një cezarian është një procedurë për të shpëtuar jetën dhe mund të jetë zgjedhja e duhur për një grua dhe foshnjën e saj,” tha Alison Wright, një këshilltare obstetër dhe nënkryetare e Kolegjit Mbretëror të Obstetricians dhe Gjinekologëve, në Britani.

Studimi sugjeroi gjithashtu që antibiotikët, të cilët normalisht jepen para një cezariane, luajnë një rol në formimin e mikrobiomës së foshnjës. Ushqyerja me gji gjithashtu ndikoi në bakteret e zorrëve, por sidoqoftë luan një rol më të vogël.

dardania.com

Flash Lajme

Më të lexuarat