Siguria është shumë e rëndësishme kur vjen puna për të udhëtuar. Veçanërisht nëse flasim për vendet e largëta. Nëse ndiqni disa rregulla të thjeshta, ju do të keni më shumë shanse për të shijuar udhëtimin tuaj sa më shumë që të jetë e mundur dhe nuk keni shqetësime në lidhje me gjërat tuaja personale apo probleme shëndetësore.

dardania.com ka disa këshilla që do t’ju ndihmojnë që udhëtimi juaj të jetë i paharrueshëm.

1. Shmangni pagesën me karta.

Nëse nuk doni që karta t’ju humbas apo t’ju vidhet është mirë të paguani me “Google pay” ose “Apple pay”. Këta platforma e mbajnë të sigurtë llogarinë tuaj.

2. Regjistrohuni të ambasada e shtetit tuaj.

Image result for embassy

Nëse është e mundur, bëjeni menjëherë pas mbërritjes tuaj. Zyrtarët e Ambasadës do të regjistrojnë të dhënat tuaja dhe do t’ju kontaktojnë ju ose të afërmit tuaj në rast emergjence. Çdo ministri e punëve të jashtme ka një faqe ku detajet e kontaktit janë të listuara.

3. Siguroni gjërat tuaja.

Gjithmonë kujtoni se laptopi, telefoni ose aparati juaj i shtrenjtë mund të jenë shumë tërheqës për hajdutët. Kjo është arsyeja pse është më mirë të siguroheni pajisjet tuaja para se të shkoni diku, nëse i humbni ato ose bien në ujë, kompania e sigurimit nuk do t’ju kompensojë për dëmin, informon dardania.com.

4. Vendosni gjërat e vlefshme në një vend të sigurt.

Image result for Put your valuables in a safe.

Nëse nuk besoni në sigurinë e dhomës tuaj, mbani të gjitha gjërat e vlefshme në sigurinë e hotelit. Por mos harroni të merrni një faturë për të marrë sendet tuaja mbrapa. Ju gjithashtu mund t’i kërkoni menaxherit për kompensimin e dëmit në rast humbjeje.

5. Ruani numrat e të afërmve tuaj dhe të ambasadës tuaj në telefon.

Shkruani të gjithë numrat e nevojshëm të telefonit dhe e-mailin tuaj në gjuhën zyrtare të vendit që po vizitoni. Përveç kësaj, ju mund ta bëni screenshot listën e numrave dhe ta vendosni si wallpaper, në rast se e keni telefonin me kod.

6. Mos pini alkool me njerëz të huaj.

Related image

Takimi i njerëzve të rinj dhe pirja e alkoolit me ta në një bar duket si argëtim, por nata juaj mund të përfundojë shumë keq. Gjëja më e tmerrshme që mund të ndodhë është që ju të humbni paratë tuaja dhe sendet e tjera personale.

7. Hani në vende ku vendasit hanë.

Nëse nuk dini se ku të hani në një vend të huaj, hidhni një sy në kafenetë e rrugëve ku zakonisht takohen vendasit. Përveç kësaj, nëse po flasim për Azinë ku njerëzit adhurojnë ushqim pikant, kërkoni ushqim pak më të butë nëse nuk ju pëlqen pikantja.

dardania.com ju sugjeron të mos harroni të lani të gjitha frutat dhe perimet me ujë të distiluar, pavarësisht se ku i keni blerë ato. Nëse keni dyshime për pastrimin, qërojini ato.

8. Pyesni vendasit për rreziqet që mund të shfaqen.

Image result for Ask the locals about possible dangers

Para se të dilni, duhet të dini se ku nuk duhet të shkoni, madje as gjatë ditës. Dhe vendasit në këtë rast janë shumë të dobishëm, sepse dinë gjëra të ndryshme,  rrugë interesante dhe veçoritë e vendit.

8. Vishu dhe sillu si vendasit.

Hajdutët  janë shumë të vëmendshëm dhe ata gjithmonë mund të njohin një turist të huaj në mes të një turme. Sigurisht që është e pamundur të mbroheni plotësisht, por nëse ju dukeni si një vendas, rreziku është shumë më i ulët. Për shembull, europianët veshin pantallona të shkurtra më pak se amerikanët.

dardania.com ju sugjeron të lexoni ligjet e veshjeve nga vendi, kështu që ju nuk e thyejnë traditën apo ligjin.

10. Bëni disa kopje të dokumenteve tuaja.

Asnjëherë mos merrni dokumentet tuaja me vete dhe përpiquni t’i mbani ato vetëm në një vend të sigurt. Bëni disa kopje të të gjitha dokumenteve të nevojshme, vendosni ato brenda në çanta dhe mbani disa kopje me vete kur largoheni nga hoteli, sugjeron dardania.com.

11. Ndani rrugën tuaj me miqtë dhe informoni ata për çdo ndryshim përmes e-mailit.

Image result for Share your route with your friends and inform them about any changes via e-mail.

Planifikoni itinerarin tuaj dhe është mirë ta dërgoni te miqtë ose të afërmit tuaj. Dërgoni një email çdo ditë dhe informoni ata për ndryshimet në itinerarin tuaj. Në rast se ndaloni dërgimin e e-maileve, ata do të thërrasin policinë lokale ose ambasadën e vendit tuaj.

12. Mos harroni gjërat më të pista në një hotel.

Jo, nuk është tualeti. Gjëja më e pisët në një hotel është telekomanda. Pra, për të shmangur ndonjë situatë të pakëndshme, vendoseni në një qese plastike./E.B- dardania.com