Ndërsa Krishtlindjet, Vitit i Ri, Shën Valentini dhe shumë festa të tjera kanë një datë fikse dhe mbahen mend, Pashkët ndryshojnë datën çdo vit. Festa e Pashkëve mund të qëllojë në çdo kohë mes datave 22 mars deri 25 prill.

E vetmja gjë që kemi të qartë është se ndërmjet këtyre datave, gjithmonë Pashkët janë ditën e diel sepse përkujton Krishtin.

 The Easter weekend in 2018 kicks off on Good Friday, which next year will be on March 30
Këtë vit Pashkët kanë nisur që nga 21 prilli. Vdekja e Krishtit ndodhi rreth Pashkëve hebraike, e cila mbahet si e hëna e parë e plotë e ekuinoksit pranveror. Kisha ka lajmëruar që do të përdorin ditën e 14-të të muajit hënor në vendit e tyre. Pra, Pashkët janë një festë që përcaktohen me datë fikse.

 Unlike Christmas and Valentine's Day, Easter Sunday changes every year
Pse ndryshon data e Pashkëve çdo vit?

Në krishterimin perëndimor, e diela e Pashkëve duhet të sjell hënën e plotë pas ekuinoksit pranveror. Pashkët mund të bien në muajin mars, prill dhe maj. Kjo varet nga kalendari që përdorin vendet e ndryshme. Sipas kalendarit Julian dhe atij Georgian përcaktohen dhe datat se kur do festohen Pashkët./ Enkeleda Bodini- dardania.com/

Image result for easter celebration


Flash Lajme