Sot besimtarët katolikë kremtojnë Pashkët, festën e ringjalljes së Krishtit. Por, ne të dardania.com do ju tregojmë disa kuriozitete interesante rreth kësaj feste. Zbulojini më poshtë!

 1. Pashkët janë kremtim i ringjalljes së Jezu Krishtit, në fenë krishtere.
 1. Vezët janë simbol i pjellorisë, ndërsa pranvera shihet si sjellëse e jetës së re dhe rilindjes.
 2. Amerikanët shpenzojnë 1.9 miliardë dollarë bë karamelet e Pashkëve. Kjo është festa e dytë më e madhe me karamele, pas Halloween-it.
 3. 70% e karameleve të blera janë me çokollatë.
 4. 76% e amerikanëve mendojnë se veshët e lepurit prej çokollate duhet të hahen të parat, informon dardania.com
 5. Boja e vezëve është bërë dikur me lëvore qepe, lëvoret e pemës, petalet e luleve dhe lëngjet.
 6. Ka shumë debate mbi ngjyrosjen e zogjve të pulave. Disa e konsiderojnë si një veprim që rrezikon jetën e tyre dhe nuk marrin pjesë, ndërsa të tjerët e konsiderojnë si një akt normal për Pashkë, informon dardania.com
 7. Historia e lepurit (më vonë u quajt lepuri i Pashkëve), që fsheh vezën në kopsht, u botua për herë të parë në vitin 1680.
 8. Pashkët festohen të dielën, pas periudhës 40-ditore të quajtur Kreshmë. Kreshja është periudha e agjërimit, ku ata që agjërojnë heqin dorë nga produktet e kafshëve.
 9. Java e Shenjtë festohet gjatë javës që shpie në Pashkë. Fillon të dielën e Palmës, vazhdon të enjten e Premtuar, të Premten e Mirë, dhe në fund, të Dielën e Pashkëve, informon dardania.com
 10. Pashkët janë festuar në Shtëpinë e Bardhë (SHBA), që prej vitit 1878./dardania.com

Flash Lajme