Në një fjalim të sajin, E ngarkuara me punë e Shteteve të Bashkuara të Amerikës në Shqipëri, Leyla Moses-Ones, foli për efektet që ka pasur miratimi i reformës në drejtësi.

Ajo përkrahu prokurorët e rinj dhe ftoi shqiptarët që të kenë besim tek drejtësia e re që po rilind.

Fjala e plotë:

Është kënaqësi të jem sot këtu për të shënuar 3 vjetorin e kalimit të reformës së drejtësisë dhe inaugurimin e kësaj ndërtese që do të presë Këshillin e Lartë Prokurorial, Këshillin e Lartë Gjyqësor dhe Shkollën e Magjistraturës. 21 korrik 2016 filloi me pritjet e një votimi në mëngjes në Parlament për reformat kushtetuese. Këto reforma kanë qenë në lëvizje për pothuajse dy vjet. Pas negociatave të shpeshta, PD miratoi draftin. Më pas kryetari Meta falënderoi zotin Basha dhe z. Rama dhe i vlerësoi ata për pjekurinë e tyre gjatë negociatave dhe tha se drafti ishte gati për t’u miratuar. Votimi filloi pas mesnatës më 22 korrik. Ishte unanim – të gjithë votuan për të bërë këto ndryshime historike. Ky votë tregon se çfarë mund të bëjnë liderët e Shqipërisë kur punojnë së bashku për të mirën e përbashkët. Deri në orën 1, Shqipëria kishte një të ardhme të re, sepse politikanët shqiptarë kishin vizion për të luftuar së bashku korrupsionin dhe për të ecur përpara drejt realizimit të ëndrrave të pranimit në BE. Kjo ishte tre vjet më parë. Shumë ka ndodhur që atëherë. Shqipëria miratoi ligje për zbatimin e Kushtetutës dhe më pas krijoi një komision dhe një dhomë apeli për verifikim. Bashkimi Evropian dhe Shtetet e Bashkuara krijuan Operacionin Ndërkombëtar të Monitorimit. Ky model i verifikimit të gjyqtarëve dhe prokurorëve ka qenë themeli për pjesën tjetër të reformave që duhet të ndodhin. Tani, një numër i madh – mbi 15% – i gjyqtarëve dhe prokurorëve janë vëzhguar. Disa kanë kaluar dhe shumë kanë dështuar. Kjo përfshin gjyqtarët në Gjykatën e Lartë dhe Gjykatën Kushtetuese. Disa thonë se kjo është një problem, por ne besojmë se kjo tregon se shqyrtimi po funksionon dhe nënvizon pse reforma gjyqësore ishte e nevojshme: Sistemi i vjetër i drejtësisë ishte kapur shumë kohë më parë. Ajo u pushtua nga korrupsioni dhe nga ata që veprojnë në hije për të mbajtur Shqipërinë përsëri në vend. Reforma gjyqësore theu atë mbajtje të paligjshme në sistemin e drejtësisë dhe po e kthen atë tek njerëzit. Tre vjet pas votimit në mesnatë, tani kemi një Këshill Prokurorial të Lartë dhe një Këshill të Lartë Gjyqësor. Ato përbëhen nga gjyqtarë, prokurorë dhe anëtarë. Këshilli i Lartë Gjyqësor po punon për të rinovuar Gjykatën e Lartë. Këshilli i Lartë Prokurorial ka punuar në një xhevahir të kurorës së reformave: krijimi i SPAK-ut. Të dy këshillat janë të zënë me ndërtimin e një sistemi efektiv qeverisjeje për të përmirësuar efikasitetin, për të shtuar llogaridhënien dhe për të rikthyer besimin e shqiptarëve në sistemin e drejtësisë. Ne qëndrojmë përballë një ndërtese të re që së shpejti do të japë Këshillin e Lartë Prokurorial, Këshillin e Lartë Gjyqësor dhe Shkollën e Magjistraturës një shtëpi të re moderne. Kjo ndërtesë së shpejti do të shikojë një Shqipëri me gjyqtarë dhe prokurorë të aftë dhe me etikë. Ajo do të shikojë një Shqipëri me një SPAK duke bërë pjesën e tyre për të shpëtoj këtë vend nga korrupsioni dhe krimi i organizuar. Dhe shqiptarët do ta shohin këtë ndërtesë si një simbol të suksesit të reformës gjyqësore. Prokurorët e rinj që betohen sot do të shohin ndryshime të mëdha në Shqipëri gjatë jetës së tyre. Shtetet e Bashkuara kanë qëndruar me Shqipërinë dhe ne kemi inkurajuar këto ndryshime të mëdha. Ne qëndronim me Shqipërinë kur reformat miratoheshin unanimisht tre vjet më parë. Ne kemi qëndruar me Shqipërinë kur filloi verifikimi dhe pasi e kemi pastruar sistemin e drejtësisë. Kemi qëndruar me Shqipërinë gjatë krijimit të këshillave gjyqësore dhe prokuroriale. Ne jemi duke qëndruar me Shqipërinë, ndërsa SPAK po krijohet. Jeni të sigurt, do të vazhdojmë të qëndrojmë me Shqipërinë, pasi Reforma e Drejtësisë e transformon të ardhmen tuaj.

Flash Lajme