Eksperti për çështjet ballkanike, Srdjan Cvijic flet në një intervistë për gazetën “Shekulli”: Divergjencat midis kryeministrit dhe presidentit dërgojnë një sinjal negativ në Bruksel, çka mund të çojë në bllokimin e hapjes së negociatave

Erjon Dervishi

Kriza e brendshme politike mund pritet të ketë një impakt negativ në Bruksel. Impakti kryesor do të duket në vendimin për hapjen ose jo të negociatave me Shqipërinë në muajin tetor. Këtë mendim ka një nga ekspertët e njohur të Ballkanit Perëndimor, Srdjan Cvijic, pjese e Think-Tankut të njohur në Austri, BIEPAG dhe Institutit për Politikat Evropiane. Përfundimi me sukses i reformës së drejtësisë është vetëm njëra hallkë e këtij procesi. Ajo që duhet të konkludohet është dënimi i zyrtarëve dhe atyre gjyqtarëve të cilët janë të korruptuar. Integrimi i Shqipërisë sipas Cvijic mund të shtyhet edhe këtë vit. Rezultat i kësaj është kriza politike në vend si dhe skepticizmi i vendeve kryesore të Bashkimit Evropian.

Z. Cvijic, ekziston një krizë politike në Shqipëri. Çfarë mendoni për këtë?

Si kudo tjetër në Ballkanin Perëndimor, kriza politike në Shqipëri është rezultat i një përzierje faktorësh të brendshëm dhe të jashtëm. Mungesa e vullnetit nga ana e disa vendeve anëtare të Bashkimit Evropian për të hapur negociatat e merituara të pranimit me Tiranën, kjo sigurisht që nuk kontribuon në zgjidhjen e krizës. Nga ana tjetër, qytetarët në të gjithë rajonin e Ballkanit Perëndimor janë të pakënaqur me ritmin e reformave në vendet e tyre dhe ata janë të shqetësuar për të ardhmen e tyre. Si rezultat i kësaj shumë qytetarë janë të tillë që flasin “votojnë me këmbët e tyre” dhe kërkojnë për një të ardhme më të mirë në vendet e Bashkimit Evropian ose gjetkë, disa që nuk e kanë këtë mundësi ose nuk janë të gatshëm të largohen, dalin më tej në rrugë dhe protesta

A jeni optimist se Reforma Gjyqësore në Shqipëri do të ketë ndonjë ndikim në të ardhmen e Shqipërisë?

Reforma gjyqësore është hapi i parë në drejtimin e duhur, ajo që duhet të ndjekë atë dhe që BE e ka shprehur atë në mënyrë të paqartë në shembullin e vendeve të tjera të Ballkanit Perëndimor, është një histori e dëshmuar në luftën kundër korrupsionit më nivelet e larta. Me fjalë të tjera, për shembull është mirë që gjyqtarët që nuk mund të shpjegojnë origjinën e pasurisë së tyre në Shqipëri nuk duhet të rizgjidhen në funksionin e tyre. Ky është fillimi. Hapi tjetër do të ishte që disa prej gjyqtarëve dhe zyrtarëve të korruptuar të gjykohen në gjykatë dhe të dënohen.

Si e shihni konfliktin mes kryeministrit Rama dhe presidentit shqiptar Ilir Meta?

Unë mendoj se vjen në një moment shumë të keq, kur Bashkimi Evropian pritet të vendosë nëse do të hapë ose jo bisedimet e pranimit me Shqipërinë. Demonstrata e dhunshme që pamë muajt e mëparshëm, zgjedhjet lokale përjashtuese, u japin krahë vetëm atyre forcave në Bashkimin Evropian që nuk janë të gatshme të mbështesin Shqipërinë në rrugën e saj të integrimit në BE.

Po në lidhje me integrimin e Shqipërisë. A jeni optimist që Shqipëria do të hap negociatat me BE këtë tetor?

Unë mendoj se Shqipëria meriton plotësisht hapjen e bisedimeve të pranimit, por fatkeqësisht nuk jam optimist. Sinjalet që vijnë nga Parisi, Haga, Berlini, dhe së fundmi edhe Athina (Kryeministri Mitsotakis) nuk janë inkurajuese dhe duket se ka gjasa të përjetohet një shtyrje tjetër për Shqipërinë. Shpresa vdes e fundit dhe gjithçka mund të ndodhë deri në tetor, por sinqerisht nuk jam optimist.

Si e shihni procesin politik në Kosovë dhe marrëdhëniet e saj me Serbinë?

Shpresoj se dialogu do të zhbllokohet pas zgjedhjeve parlamentare në Kosovë. Shpresoj që qeveria e re në Prishtinë do të anulojë tarifat për produktet serbe dhe se Serbia do të ndalojë të ashtuquajturën fushatë çregjistrimi që synon të sigurojë që vendet e treta të revokojnë njohjen e Kosovës. Nuk mund të ketë marrëveshje mes të dyve pa një kompromis. Një zgjidhje që do të përfshinte një humbje absolute për njërën anë nuk është e keqe vetëm për atë anë, por edhe për rajonin në tërësi. Ne duhet të kthehemi në marrëveshjen e Brukselit në vitin 2013 si bazë për zgjidhjen reciproke detyruese midis Beogradit dhe Prishtinës. Shenjat për gatishmërinë e Beogradit për të konsideruar njohjen në fund të procesit janë inkurajuese. Unë jam besimplotë për emërimin e Zëvendës Ndihmës Sekretarit Matthew Palmer si Përfaqësuesi Special i Shteteve të Bashkuara të Amerikës për Ballkanin Perëndimor.

Biografia

Srdjan Cvijic është një analist i lartë politikash për marrëdhëniet e jashtme të BE-së në Institutin e Politikës Evropiane në Austri. Ai është përgjegjës për fushën e të drejtave, vlerave dhe të drejtës ndërkombëtare në politikat e jashtme të BE-së, veçanërisht në lidhje me përdorimin e droneve të armatosura, si dhe temat më të gjera në Kuadrin Strategjik të BE për të Drejtat e Njeriut dhe Demokracinë. Për më tepër, ai ndërmerr analiza dhe avokim të BE-së në lidhje me Ballkanin Perëndimor, Turqi, negociatat për zgjerimin e BE-së, Afrikën e Veriut të Lindjes së Mesme dhe Politikën e Fqinjësisë Evropiane. Ai mban një doktoratë. nga Departamenti i Drejtësisë i Institutit të Universitetit Evropian në Firence dhe një MA në marrëdhënie ndërkombëtare dhe studime evropiane nga Universiteti i Evropës Qendrore në Budapest. Cvijic është angazhuar në punën e politikave të BE-së që nga viti 2005. Ai punoi në Asociacionin e Agjencive Demokratike Lokale, Qendrën e Politikave Evropiane, Asamblenë Parlamentare të NATO-s, Paktin e Stabilitetit për Evropën Jug-Lindore, dhe në diplomatike shërbimi i Republikës së Serbisë. Ai ka botuar artikuj me artikuj akademikë dhe politikë, duke filluar nga e drejta ndërkombëtare ndërkombëtare dhe e drejta e njeriut deri tek politika e jashtme e BE-së dhe çështjet e zgjerimit të BE-së. Ai flet anglisht, frëngjisht, italisht, rusisht dhe serbokroatisht.

Flash Lajme

Më të lexuarat