Këshilli Evropian vendosi të premten të mos hapte negociatat e pranimit me Shqipërinë dhe Maqedoninë e Veriut. Pavarësisht kësaj, nënkryetari i grupit parlamentar të CDU/CSU, Johann Wadephul, dhe raportuesi përgjegjës Christian Schmidt nxisin dy vendet të vazhdojnë përpjekjet e tyre për reforma.

“Unë u bëj thirrje të dy vendeve që ta marrin votën negative të Këshillit Evropian, si një nxitje për të vazhduar të gjitha përpjekjet e reformës. Nëse vendet bëjnë pas, dyshuesit do të forcoheshin. Por nëse të dy vendet mbeten në këtë kurs, Parisi nuk do të jetë në gjendje të ndalojë negociatat e pranimit për herë të dytë. Bundestagu është në ndjekje të agjendës. Gjermania qëndron e vendosur për perspektivën evropiane të Ballkanit Perëndimor”, deklaroi Wadephul.

Schmidt ndërkohë u shpreh: “Vendimi negativ i Këshillit Evropian duhet të rishikohet në kohën e duhur. Lidhja e Maqedonisë Veriore dhe Shqipërisë me Bashkimin Evropian nuk duhet të bllokohet. Ne i qëndrojmë bindjes se për të gjitha vendet e Ballkanit Perëndimor, ka një vend në Bashkimin Evropian nëse ato i plotësojnë kriteret. Kjo përfundimisht përfshin fillimin e procesit të regjistrimit. Vendet e Ballkanit Perëndimor të punojnë së bashku në deficitet e mbetura. Vendimi i kushtëzuar i Bundestagut në shtator, i cili përcakton kushte të qarta për hapjen e negociatave të pranimit, gjithashtu shqetësimet holandeze dhe daneze. Nëse BE nuk kujdeset për Ballkanin Perëndimor, fuqitë e tjera do ta bëjnë atë sferën e tyre të ndikimit. Askush nuk e dëshiron atë”.

Flash Lajme

Më të lexuarat