Maqedoni

Colors: Purple Color

Përveç në Komisionin për emërime ku VMRO-DPMNE përkrahu propozimin e BDI-së për në Këshillin Gjyqësor, e njëjta ka ndodhur edhe në mbledhjen e Kuvendit të Maqedonisë, thonë burime parlamentare. Gazeta Lajm ka siguruar listingun e votimit, ku shihet qartë që tre deputetë të VMRO-DPMNE-së, kanë votuar pro propozimit të BDI-së.

Qëndrimi i akademikëve bullgarë se nuk ekziston gjuha maqedonase është anakronik për shekullin 20 dhe shekullin 21 në të cilin jetojmë, deklaroi presidenti, Stevo Pendarovski duke u përgjigjur në pyetjen e gazetarëve lidhur me reagimin e Akademisë bullgare të shkencave (ABSH) ndaj Kartës për gjuhën maqedonase të ASHAM-it.

Mëngjesi joformal i punës i shefave të diplomacive nga BE-ja dhe Maqedonia e Veriut dhe Shqipëria, që u mbajt të hënën në Bruksel, me nismë të Greqisë, sipas burimeve diplomatike greke kaloi në atmosferë shumë më të mirë se takimet e kaluara joformale me ministrat evropianë në kuadër të përpjekjeve greke për t’i ndihmuar dy vendet në marrjen e datës, e si fakt jashtëzakonisht të rëndësishëm e cekin pjesëmarrjen e 20 ministrave, transmeton KOHA.Nisma e Greqisë është në kuadër të politikës greke të bazuar në agjendën e Selanikut, sipas të cilës Athina e mbështet fuqishëm perspektivën evropiane të vendeve të rajonit.Burime diplomatike greke njoftojnë se Athina do të bëjë gjithçka mundet për t’i ndihmuar dy vendet, komentojnë se Greqia dëshiron në veri të ketë fqinj stabil me të ardhme evropiane, ndërkaq kur të piqen kushtet, Maqedonia e Veriut dhe Shqipëria mund të jenë aleate më të mira të Greqisë.

“Ndryshimi i modelit zgjedhor nga 6 në 1 njësi zgjedhore është katastrofal për shqiptarët në përgjithësi, sepse humbasin mesatarisht deri në 10 mandate të shqiptarëve në zgjedhje parlamentare. Kjo është përpjekje për ta defaktorizuar shqiptarin dhe për ta bërë të parëndësishëm parimin e Badinterit si shumicë e dyfishtë që parandalon margjinalizimin dhe mbivotimin në Kuvend.

Flash Lajme