Maqedoni

Colors: Purple Color

VMRO-DPMNE dhe BDI janë në të njëjtën linjë në lidhje me ndryshimet në Kodin Zgjedhor. Zëv/kryeministri Bujar Osmani, megjithëse në të njëjtën ngjarje si kryeministri Zaev, të dy dhanë deklarata veç e veç.

Partitë politike ende nuk kanë një qëndrim të prerë se si do të veprojnë me rekomandimet e Komisionit të Venecias për Ligjin për përdorimin e gjuhëve, se “dispozitat do të shkaktojnë vështirësi në procedurat gjyqësore”, por edhe në komunikimin ndërinstitucional dhe të brendshëm ndërmjet shërbyesve administrativë dhe atyre civilë, duke rekomanduar që gjuha shqipe të kufizohet në komunikim zyrtar të shkruar.Kryeministri Zoran Zaev kishte paralajmëruar se deri në fund të javës do të nisin konsultimet me partitë për gjetjen e një zgjidhjeje të pranueshme konform rekomandimeve të komisionit, por deri më tani konsultime të tilla nuk janë mbajtur.Paraprakisht, kreu i Qeverisë, Zaev, ishte dalë në mbrojtje të ligjit, por gjithashtu ka theksuar gatishmërinë për të pranuar vërejtjet për ta bërë sa më efikas dhe të zbatueshëm këtë ligj të miratuar më 14 mars të vitit 2018, pas polemikave të shumta ndërmjet pushtetit dhe opozitës.

Deputeti i BDI-së Artan Grubi, përmes një shkrimi në facebook ka sqaruar pse modeli me një njësi zgjedhore është i dëmshëm për shqiptarët. Më poshtë mund ta lexoni të plotë shkrimin e deputetit Grubi: “Tendenca për zhbërje të shumicës së dyfishtë (Badinterit) si zanafillë e konsensualitetit dhe defaktorizimi i votës etnike shqiptare, ose edhe të tjerëve, janë zhvillime që drejtpërdrejt e dëmtojnë Marrëveshjen e Ohrit dhe karakterin multietnik të shoqërisë tonë.

Flash Lajme