Në organizim të Zëvendëskryeministrit dhe ministër për sistem politik dhe marrëdhënie ndërmjet bashkësive, u shënua 18 vjetori i nënshkrimit të Marrëveshjes Kornizë të Ohrit. Në fjalën e tij para të pranishmëve, kreut shtetëror, korit diplomatik, përfaqësuesve të institucioneve, Zëvendëskryeministri theksoi se nënshkrimi i Marrëveshjes Kornizë të Ohrit në vitin 2001 ishte një ndër sfidat më të mëdha në historinë e vendit tonë dhe vendosi bazat e një shteti multietnik.

Janë bërë shumë vlerësime në këto 18 vite, por më e rëndësishmja është që rruga e integrimit të brendshëm dhe të jashtëm nuk u ndal asnjëherë dhe mbetet rruga e vetme për të ardhmen e Republikës së Maqedonisë së Veriut. Filluam në një situatë të rëndë të sigurisë shtetërore. U garantua sovraniteti dhe integriteti territorial i vendit . Vazhduam me ndryshimet ligjore, përfaqësimin e drejtë dhe adekuat, decentralizimin, përdorimin e gjuhëve dhe simboleve. Tani po punojmë në ndërtimin e një shteti të barabartë për të gjithë popujt në vendin tonë – theksoi ai.

Duraki mes tjerash falenderoi bashësinë ndërkombëtare për mbështetjen e pakursyer për Marrëveshjen e Ohrit, përkatësisht zbatimin e saj në praktikë.
Bashkëpunimi dhe ndërtimi i marrëdhënieve të mira ndëretnike, në frymën e Marrëveshjes kornizë janë garancia më e mirë për anëtarsimin e vendit në Bashkimin Evropian dhe NATO. Marrëveshja e Ohrit hapi rrugën drejt realizimit të synimit tonë: anëtarësimi në familjen evropiane – shtoi z. Duraki.

Formimi i ministrisë së re, shtoi ai, do të avansojë marrëdhënieve ndëretnike ku të gjithë qytetarët do të jenë të barabartë.
“ Kjo Ministri është një hap i madh përpara. Është një Institucion qendror që do të ketë rol kordiniativ për të gjitha politikat që burojnë nga Marrëveshja kornizë e Ohrit. 18 vite pas nënshkrimit të Marrëveshjes kornizë të Ohrit, ideja dhe vizioni i saj janë të pranishme në jetën tonë politike dhe shoqërore “ – tha Duraki.
“ Ne do të vazhdojmë edhe më tej, me ngritjen e kapaciteteve institucionale, duke bërë që pikërisht përbërja multi-etnike e shtetit tonë, të jetë vlerë shtesë në familjen e madhe evropiane “ – perfundoi fjalen e tij Zëvendëskryeministri Duraki.

Flash Lajme

Më të lexuarat

  • Week

  • Month

  • All