Regjisori televiziv, zhytësi dhe aktivisti ekologjik Dushan Varda deklaroi se bari i detit (Posidonia oceanica) është i mbrojtur me shumë ligje botërore, evropiane dhe shtetërore si habitat prioritar i Mesdheut.

“Për fat të keq, kryesisht për shkak të pasojave të veprimtarisë njerëzore, bari i detit po zhduket në Mesdhe me shpejtësinë e pashënuar në historinë e njerëzimit.

Llogaritet se vlera ekonomike e një metri katror të livadhit me bar të detit është tre herë më e madhe nga shkëmbinjtë koralor, 10 herë më e lartë nga pyjet tropik dhe 100 herë më e lartë nga livadhet tokësor!”, tha ai.

Me barë të detit akoma është veçanërisht i pasur nëndetit i gjirit të Valdanosit.

Flash Lajme

Më të lexuarat