Në kufje kapet cerumeni, një produkt i gjëndrave ceruminal dhe gjëndrave djerse të përzier me qeliza të vdekura të lëkurës, veshëve, baktere dhe papastërti nga veshi.

Vetëm imagjinoni se çfarë ka të bëjë me to, nga qelizat e ngordhura deri te dylli nga veshët dhe bakteret.

Është jashtëzakonisht e rëndësishme që rregullisht të pastroni kufje për të zvogëluar rrezikun e infektimit.

Sipas një studimi të botuar në revistën Online Journal of Health and Allied Sciences, përdorimi i shpeshtë i kufjeve rrit riprodhimin e baktereve brenda daulles së veshit. Përveç kësaj, gjatë ushtrimit ose motit të nxehtës përkeqësohet djersa, duke kontribuar në zhvillimin e baktereve të këqija, shkruan Daily Mail.

Përdorimi i dëgjuesve ndërsa trupi prodhon sasi të mëdha të djersës mund të çojë në të ashtuquajturat “fryrje e veshit” – inflamacioni i veshit të jashtëm, një infeksion i dhimbshëm i veshëve.

Simptomat e inflamacionit janë dhimbje të forta, kruajtje dhe shkarkim të aromës së pakëndshme. Gjithashtu, dëgjimi është më i dobët dhe veshi është i ndjeshëm ndaj prekjes.

Inflamacioni i veshit trajtohet me kapsula antibiotike.

Ekspertët paralajmërojnë se ndarja e dëgjueseve me të tjerët nuk është një ide e mirë dhe kjo duhet të shmanget.

“Gjatë hulumtimit, gjetëm baktere të dëmshme në 92 për qind të dëgjueseve dhe në njerëz që i ndanë rregullisht me të tjerët. Në krahasim, njerëzit që nuk e ndajnë dëgjueset kishte vetëm tetë për qind baktere të rrezikshme”, shpjegon Chiranjay Mukhopadhyay nga Universiteti Manipal në Indi.

Ai shtoi se ndarja e dëgjueseve nuk është e mençur nëse nuk pastrohet tërësisht para dhe pas.


Flash Lajme