Autizmi është çrregullim neurobiologjik kompleks e shumëplanësh i zhvillimit të njeriut, pjesë e Çrregullimeve të Spektrit Autik. Sot të paktën 1 në 88 vetë diagnostikohen me autizëm, duke e bërë këtë te fundit më të shpesht se kanceri, diabeti dhe SIDA të marra së bashku.

Është diagnozë aq e gjerë sa në të mund të përfshihen individë të vleresuar me Koeficientë Inteligjence të përparuar, apo edhe me vonesë të zhvillimit mendor.

Shkaqet e autizmit, mjekët janë përpjekur që t’ia vënë shpesh fajin gjenetikës, por në fakt… vitet e fundit është vërtetuar se është teori e dështuar dhe që gjen vend vetëm në 1% të rasteve.

Është vërtetuar gjithashtu se toksinat janë kontribuesit kryesorë të Autizmit, dhe në majë të kësaj liste qëndrojnë:

  1. Mërkuri dhe metale të tjera, të tilla si alumini. Rruga e ekspozimit këtu përfshin në disa raste edhe vaksinat, amalgamat dentare (mbushjet e zeza kur nënat kanë qenë shtatzanë dhe janë transmetuar te fëmija), dhe gjithashtu nga ngrënia e ushqimit të detit të ndotur (infektuar, kontaminuar).
  2. Viruset dhe mikrobet, të tilla si myku.
  3. Fushat elektromagnetike (EMF). Këto vijnë jo vetëm nga telefonat celularë dhe telefonat pa tela, por edhe nga prize elektrike dhe Ëi-Fi, sepse këto fuqizojnë prodhimin e mikrobeve toksike dhe endotoksinat.
  4. Një kontribues i katërt i madh që është zbuluar kohët e fundit është edhe një nga më të lehtët për t’u korrigjuar: Mungesa e Vitaminës D, sidomos vitaminës D3 dhe shumica e njerëzve as që e kanë idenë se çfarë është ajo.

Ka një lidhje të shfrenuar në mes mangësisë së vitaminës D te grate shtatzëna dhe kërcimit proporcional në autizëm.

Receptori i Vitaminës D shfaqet në një shumëllojshmëri të gjerë të indeve të hershme të trurit në zhvillimin e fetusit, dhe aktivizimi i receptorëve të vitaminës D shton rritjen nervore në tru.

Pra, një nga ndryshimet më të rëndësishme që mund të reduktojnë radikalet e autizmit është kujdesi i grave shtatzëna për plotësimin e Vitaminës D.

TOP 5 KURAT NDIHMUESE TE AUTIZMIT

Shenjat e autizmit ndryshojnë, plus shkaqeve dhe manifestimeve të ndryshme të njerëzve, trajtimi do të ndryshojë nga personi në person dhe shpesh duhet të jetë i shoqëruar me porosi për individin.

POR, nëse ka diçka që nuk duhet të ndryshojë, janë top 5 rekomandimet ushqimore për fëmijët e spektrit autik.

Përveç qasjeve terapeutike mësimore, përveç ndjekjes së mjekut apo psikologut/socialogut, ushqimi është faktor kyç në zhvillimin e trurit të fëmijës autik.

Pesë elementët ushqyes të mëposhtëm, janë marrë nga lista zyrtare e rekomandimeve ushqimore për fëmijët me çrregullime të spektrit autik.

# 1. VAJ PESHKU (1000 MG NË DITË)

Suplementet me aminoacidet omega 3 për fëmijë me spektrin autik ndihmojnë në zhvillimin e trurit të tyre.

Studime të shumta kanë treguar që aminoacidet omega 3 mund ta përmirësojnë sjelljen dhe mësimin te fëmijët me autizëm dhe çrregullime në të folur.

Dr Alex Richardson, që ka realizuar vite të tëra kërkimesh dhe studimesh në këtë fushë, thotë se 16 javë pasi fëmijët kanë marrë suplemente, sjelljet dhe leximi i tyre është përmirësuar.

Pyetja tjetër që shtrohet është: Të merren si suplemente të gatshme apo përmes ushqimit? Dr. Richardson thotë: “Pothuajse të gjithë fëmijët dështojnë të hanë peshkun mjaftueshëm, plus fëmijët me spektër autik kanë probleme përtypje dhe rrezik halash.

Kështu që suplementet janë opsion i arsyeshëm.

Sigurisht, nëse keni mundësi që ta përftoni dozën prej 1000 mg në ditë direkt direkt nga peshku, atëherë urime.

Nëse jo, përdorni suplementet e gatshme me vaj peshku”.

# 2 ENZIMAT NDIHMUESE TË TRETJES (1-2 KAPSULA ME ÇDO VAKT)

Meqenëse fëmijët me autizëm kanë tendencë të kenë probleme të tretjes, enzimat digjestive mund të ndihmojnë me absorbimin e vitaminave dhe mineraleve.

Këto enzima janë shumë të rëndësishme për t’u përdorur, pasi pastrojnë toksinat e zorrëve, që siç dihet përkeqësojnë direkt fëmijën autik.

Përveç suplementeve të gatshme, ju mund të rrisni marrjen e enzimave natyrale në ushqimin e fëmijëve me spektër autik, duke future në menu sa më shumë molla, rrush, ananas, dredhëza.

Bëjini ato sa më të lehta për përtypje dhe gëlltitje, pasi shumica e fëmijëve me autizëm kanë vështirësi në përtypjen e tyre.

Të konsumohen avokadoja, karotat (të ziera ose lëng, sepse të gjalla kanë rrezik “mbytje”) dhe përherë të përdoret vaj ulliri i virgjër, i fituar nga shtypja e ftohtë e fryteve të ullirit.

# 3 VITAMINA D3 (2000-5000 IU)

Mungesa e vitaminës D është e zakonshme me autizmin dhe kërkohet për funksionimin e shëndoshë të trurit, por duhet specifikisht variant D3.

Për të gjithë ata që nuk e dinë, kjo vitaminë kryen një funksion të rëndësishëm kundër çrregullimeve autoimune, forcon kockat dhe lufton simptomat e depresionit.

Po ku gjendet vitamina D3?

Përveç supmeneteve të gatshme që duhet marrë në masën 2000-5000 IU, në fakt janë shumë ushqimet që e kanë në përbërje.

Mes tyre, më të pasurat janë peshku, qumështi i lopës, por për fëmijët autikë rekomandohet ai i dhisë, drithërat, frutat (portokalli psh), perimet, kërpudhat dhe me shumicë lëvozhga e vezës që duhet bluar në mulli kafeje dhe të shtohet sipër ushqimit si pluhur.

Kujtojmë këtu që, nëse fëmija autik është intolerant për ndonjë nga produktet e mësipërme, psh qumështit apo grurit, NUK duhet konsumuar si burim ushqimor për të marrë këtë vitamin.

Ajo që duhet pasur parasysh në lidhje me vitaminën D3 është sasia, pasi në doza të mëdha mund të ketë efekte toksike, ndaj duhet konsultuar më parë me mjekun për të matur nivelet e vitaminës D3.

Vitamina D3 prodhohet nëpërmjet dritës së diellit.

Kur lëkura ekspozohet ndaj rrezeve të diellit, një përbërës i ngjashëm me kolesterolin shndërrohet në një substacë bazë që më pas jep vitaminën D3.

Vitamina D3 ka rol thelbësor forcimin e kockave, por edhe lufton çrregullimet autoimmune dhe ato të sistemit nervor.

# 4 PROBIOTIK

Autizmi mund të lidhet me problemet e tretjes, prandaj marrja e probiotikëve me cilësi të mirë çdo ditë do të ndihmojë në ruajtjen e shëndetit të zorrëve.

Pjesa më e madhe e fëmijëve autikë kanë disfunksionim të zorrëve.

Te këta individë, bakteriet patogjenike, parazitët rriten shumë shpejt.

Këto mikroorganizma shkatërrojnë proçesin e tretjes së ushqimit dhe shkaktojnë krijimin e llojeve të ndryshme të toksinave.

Si probiotikë shumë të mirë mund të përdorni kosin, kefirin dhe turshitë e bëra vetë, me pak kripë.

Turshia e panxharit të sheqerit është shumë e shëndetshme sidomos për autikët, sepse ka përmbajtje të lartë betaine (DMG).

Zvogëloni kripën e turshive (duke përgatitur turshinë përdorni limon, uthull ejo kripë).

Uthulla (sidomos uthull rrushi) është shumë e shëndetshme.

Po ashtu këshillohen pije të ftohta si boza, dhalla, lëngu i rrënjëve të bimëve et

# 5 L-CARNITINE (250-500 MG NË DITË)

Ky aminoacid është treguar të përmirësojë simptomat e autizmit.

Karnitine ndihmon në metabolizmin e energjisë dhe heq komponimet toksike nga qelizat.

Shumica e njerëzve të shëndetshëm sintetizojnë të gjithë karnitin që u nevojitet nga aminoacidet metionin dhe lizin, por disa gjendje mjekësore, siç është psh autizmi, mund të ulin koncentrimin e këtij aminoacidi në trupin tuaj.

Shumica e ushqimeve me origjinë shtazore janë burime të mira të L-karnitinës, forma biologjikisht aktive e karnitinës.

Përveç suplementeve të gatshme në masën 250-500 mg për në ditë, në forma natyrore këtë aminoacid mund ta gjeni te mishi, por duhet pa dhjamë për fëmijët autik, te gjoksi i pulës dhe te peshqit (kujdesuni që mos merrni peshq të mëdhenj se përmbajnë mërkur).

Cilat janë trajtimet e tjera natyrale

Trajtime të tjera natyrale, që ndihmojnë me autizmin, përfshijnë: Metil-B12, injeksioni i thjeshtë që ndryshon mrekullisht fëmijën autik; detoksi i kelacionit; terapia me oksigjenin hiperbarik, dhe plotësimi me suplemente zinku, glutathione liposomale dhe l-glutamine.

Por për këto, duhen udhëzime të posaçme nga një mjek specialist, sidomos për Metil B12, detoksin e kelacionit dhe terapinë me oksigjenin hiperbarik.

VAJRAT ESENCIALE PËR AUTIZMIN: Vaj esencial VETIVER ka provuar të balancojë valët e trurit, vaji i livandës mund të qetësojë trupin dhe vaji i temjanit mbështet zhvillimin neurologjik.

Të gjitha këto mund të mbështesin trajtimet natyrore të autizmit.

Qasjet terapeutike Arsimore

Kjo përfshin edukim të specializuar, si dhe fizioterapi, terapi profesionale, integrim ndijor, modifikimin e sjelljes, dhe terapinë e të folurit.

Në varësi të simptomave dhe fushavë të vonesës në zhvillim, këto terapi mund të jenë tepër efektive dhe të kombinuara në planin e përgjithshëm të trajtimit.

Është e rëndësishme të kuptohet se asnjë nga këto terapi nuk janë “zgjidhje të shpejta”, por kërkojnë këmbëngulje gjatë një periudhe të gjatë kohore.


Flash Lajme

Më të lexuarat