Bëhet fjalë pikërisht për dezinfektuesit e duarve, ato shishe të vogla që mbajnë mbishkrimin se mund të vrasin 99.9% të baktereve në duar me vetëm disa pika. Ky lloj produkti është bërë shumë i kudondodhur kohët  e fundit dhe nëse ju nuk dispononi një të tillë më siguri njihni dikë rrotull jush që e përdor dhe që ju detyron edhe juve ta përdorni atë në shumë raste.

Por a e dini se ka edhe një anë të errët tek këto losione që ju nuk e njihnit?

E vërteta është se këto produkte nuk janë aq të sigurt sa mendohet më poshtë do të gjeni disa nga gjërat që duhet të dini rreth tyre:

-Ato përmbajnë alkool-etanol si përbërësin e tij aktiv baktericid. Kjo mund të sjellë një tharje lëkure pasi që alkooli të funksionojë, përqendrimi i tij në shishe duhet të jetë mbi 60%. Çdo gjë më këtë nivel përmbajtjeje alkoli është një rrezik që nuk duhet ta merrni.

-Ato përmbajnë triklosan. Nëse nuk përmbajnë alkool këto losione përdorin triklosan që është vërtetuar se kontribuon jo vetëm në zhvillimin e rezistencës bakteriale, por gjithashtu rrit sasinë e bisphenol-A që ju thithni, një kimikat endokrine që mund të ndikojë në shëndetin tuaj. Përpos kësaj është një ingredient aktiv në pesticide dhe është provuar si një agjent që mund të shkaktojë formimin e baktereve rezistente ndaj antibiotikëve.

-Jo i sigurt për fëmijët. Leximi i printimit të mirë pas çdo shishe (nëse ka) duhet ta zbulojë këtë tashmë pasi ato janë tepër toksike nëse gëlltiten jo vetëm nga fëmijët por edhe nga të rriturit.

-Jo plotësisht i sigurt. Dezinfektuesit e duarve zakonisht kanë një përbërës të quajtur Klorur Benzalkonium i cili dëmton qelizat tona aq sa dëmton edhe mikrobet dhe bakteret në lëkurën tonë. Disa studime deklarojnë gjithashtu se mund të përkeqësojë çdo reaksion alergjik.

Ata mund të ju kursejnë një udhëtim në banjë për shkak të komoditetit të tyre, por kur bëhet fjalë për pastrimin e dorës, sapuni i butë me ujë të ngrohtë duhet të funksionojë akoma më mirë. Megjithatë, përdorimi i tyre në moderim duhet të funksionojë po aq mirë. (msn)


Flash Lajme

Më të lexuarat

  • Week

  • Month

  • All