Gjumi i mirë është shumë i rëndësishëm për trurin e fëmijës suaj dhe mosbërja e një gjumi të mjaftueshëm mund të çojë në probleme gjuhësore e leximi dhe çrregullim të  hiperaktivitetit të deficitit të vëmendjes.

Disa prindër pëlqejnë të marrin bebet e tyre për të fjetur në shtretërit e tyre, me shpresë se do ta bëjnë lidhjen prindër-fëmijë më të fortë.

Jo vetëm që është konfuze për fëmijën, por gjithashtu mund të jetë e rrezikshme për ta.

Dhe kjo nuk është e vetmja gjë që nuk duhet të bëni nëse doni që gjumi i fëmijës tuaj të jetë i shëndetshëm.

Më poshtë janë disa gabime që prindërit duhet t’I shmangin, në mënyrë që fëmija të mund të flejë mirë.

1.Të mos kesh një orar rutinë të gjumit

Vendosja e një rutine të gjumit është thelbësore për fëmijën tuaj. Mund t’i ndihmojë ata të ndjehen të qetë dhe të bien në gjumë më shpejt.

Është e rëndësishme të krijoni  një orar të caktuar, në mënyrë që fëmija të mësojë kur është koha për të shkuar në shtrat.

Ata përfundimisht do të mësohen të shkojnë për të fjetur në të njëjtën kohë e do ta presin dhe vënia në gjumë do të bëhet shumë më e lehtë dhe më e shpejtë.

2.Të mos e përkëdhelësh fëmijën para gjumit

Fëmijët janë njësoj si të rriturit,  sa më të zotë të jemi gjatë ditës, aq më të lodhur jemi dhe aq më e lehtë është për ne të flemë.

Prandaj përpiquni të përfshini fëmijën tuaj në sa më shumë aktivitete të jetë e mundur.

Flisni dhe këndojini atyre, shtrini muskujt ose dilni jashtë dhe mundësojini të shijojnë një ditë të bukur. E gjithë kjo do ta bëjë fëmijën tuaj më të lodhur dhe më të gatshëm për të fjetur.

3.Të mos njohësh shenjat

Ndonjëherë prindërit presin shumë gjatë para se t’i vënë  fëmijët e tyre për një sy gjumë, ku në shumë raste ata presin derisa të fillojnë të qajnë.

Sidoqoftë, ka shumë shenja të tjera që tregojnë se fëmija juaj është i lodhur dhe i duhet një sy gjumë.

Nëse ata janë të trullosur, shtrëngojnë grushtat e tyre, shikojnë larg nga ju ose të fërkojnë sytë e veshët, kjo mund të thotë se është koha që ata të shkojnë të flenë.

4.Të mos e lësh të mësojë të qetësohet

Disa rutina, si lëkundja ose masazhi, mund ta ndihmojnë fëmijën tuaj të pushojë dhe të kuptojë se është koha të shkojnë për të fjetur.

Por ndonjëherë është më mirë t’i kaloni ato dhe ta lini fëmijën tuaj të përpiqet të vetë-qetësohet, në mënyrë që të mësojë të flejë pa ndihmën tuaj.

Kjo është edhe arsyeja pse ju nuk duhet t’i përgjigjeni çdo tingulli të vogël që vogëlushja juaj bën kur flen.

Kur ai i bën këto tinguj,  nuk do të thotë se fëmija juaj është zgjuar dhe ka nevojë për ju.

Një studim ka zbuluar se fëmijët, prindërit e të cilëve prisnin më gjatë për t’iu përgjigjur zgjimit të tyre kishin më shumë gjasa të zgjoheshin vetë.

5. Vendosja e foshnjës tuaj të flejë në një dhomë të ndriçuar

Disa prindër mendojnë se kur fëmija i tyre bën një sy gjumë gjatë ditës, ata duhet të vendosen në një dhomë të lehtë në mënyrë që ata të mësojnë të bëjnë dallimin midis ditës dhe natës.

Ky është një mit, pasi errësira, ka një efekt qetësues për foshnjat dhe ndihmon në  prodhimin e melatoninës, një hormon që ndihmon në rregullimin e gjumit.

6. Kalimi nga një krevat fëmijësh në një shtrat shumë herët

Nëse foshnja juaj është rritur dhe e ka tejkaluar krevatin e tij, ose ju keni një të porsalindur gjatë rrugës, mos nxitoni ta lëvizni fëmijën tuaj në një shtrat tjetër.

Shumica e fëmijëve lëvizin nga një krevat fëmijësh në një shtrat midis 18 muajve dhe 3 vite e gjysmë. Nëse i lëvizni shumë herët, mund të jetë konfuze dhe e pakëndshme për ta.

Ose ju mund t’i gjeni vetëm ata që enden nëpër shtëpi në mes të natës, pasi ato janë mësuar në kufijtë e një krevat fëmijësh, ku mund ta kontrollojnë vetë veten e tyre.

7. Bllokimi i zhurmës

Nuk është ideale të përpiqesh të heqësh të gjitha zhurmat që mundësojnë hutime për fëmijën tuaj.

Nëse foshnja mëson të flejë në qetësi të plotë, mund të ketë vështirësi të flejë më vonë, kur nuk ka asnjë mënyrë për të bllokuar çdo burim të mundshëm të zhurmës.

Ndonjëherë rekomandohet që të përdorni makina me zhurmë të paktë  që mund ta ndihmojnë fëmijën tuaj të flejë më lehtë, por ato duhet të përdoren me kujdes.

8.Të mbash fëmijën zgjuar shumë vonë

Ju mund të mendoni se mbajtja e fëmijës tuaj zgjuar më gjatë do t’i bëjë ata më të lodhur dhe ata do të bien në gjumë më shpejt dhe do të qëndrojnë në shtrat më gjatë.

Fjetjet e shkurtra janë normale për të porsalindurit.

9. Ndarja e një shtrati

Disa prindër zgjedhin të bashkëjetojnë me fëmijët e tyre në një shtrat.

Kjo mund të rezultojë që ata të kenë vështirësi të flenë në një krevat fëmijësh e pa ju shtrirë afër tyre.

Për më tepër, ndarja në shtrat në të vërtetë mund të rrisë rrezikun e SIDA-s, sindromi i papritur i vdekjes së foshnjave dhe vdekjeve të tjera të lidhura me gjumin.

10. Të lesh foshnjën që të flejë shumë gjatë

Është normale që të posalindurit të flenë për 13 deri në 15 orë në ditë.

Sidoqoftë, kur vogëlushja juaj rritet, nuk duhet të bëjnë gjumë që të jetë më shumë se 3 orë në total në ditë.

Gjumi i tepërt gjatë ditës krijon një orar jo të shëndetshëm të gjumit.


Flash Lajme

Më të lexuarat