Sa keni fjetur mbrëmë? Po një natë më parë? Ndoshta nuk i mbani shënim oraret e gjumit, por një gjumë i mirë është shumë i rëndësishëm për shëndetin.

Ndoshta nuk e vini re, por sasia e gjumit mund të ndikojë çdo gjë nga pesha dhe metabolizmi te mënyra e funksionimit të trurit dhe humori juaj.

Në këtë artikull, do ju ndihmojmë të kuptoni sesi të llogarisni orarin më të mirë për t’u shtrirë për gjumë bazuar në orën e zgjimit dhe ciklet e gjumit.

Fillimisht, sa gjumë ju duhet? Kjo varet nga mosha juaj. Një bebe mund të ketë nevojë deri në 17 orë gjumë, ndërsa një i rritur 7 orë.

Sipas National Sleep Foundation nevoja për gjumë sipas moshës është si më poshtë:

Nga lindja në 3 muaj: 14 deri 17 orë

4 deri 11 muaj: 12 deri 15 orë

1 deri 2 vjeç: 11 deri 14 orë

3 deri 5 vjeç:10 deri 13 orë

6 deri 13 vjeç: 9 deri 11 orë

14 deri 17 vjeç: 8 deri 10 orë

18 deri 64 vjeç: 7 deri 9 orë

65 vjeç e lartë: 7 deri 8 orë

Llogaritësi i gjumit:

Orari i gjumit varet nga: ora që do të zgjoheni, përmbushja e pesë deri në 6 cikleve 90 minutëshe dhe 15 minuta që nevojiten për t’ju zënë gjumi.

Orari i zgjimitOrari për t’u shtrirë në krevat 5 cikleOrari për t’u shtrirë në krevat 6 cikle
4 a.m8:15 p.m.6:45 p.m.
4:15 a.m8:30 p.m.7 p.m.
4:30 a.m.8:45 p.m.7:15 p.m.
4:45 a.m.9 p.m.7:30 p.m.
5 a.m.9:15 p.m.7:45 p.m.
5:15 a.m.9:30 p.m.8 p.m.
5:30 a.m.9:45 p.m.8:15 p.m.
5:45 a.m.10 p.m.8:30 p.m.
6 a.m.10:15 p.m.8:45 p.m.
6:15 a.m.10:30 p.m.9 p.m.
6:30 a.m.10:45 p.m.9:15 p.m.
6:45 a.m.11 p.m.9:30 p.m.
7 a.m.11:15 p.m.9:45 p.m.
7:15 a.m.11:30 p.m.10 p.m.
7:30 a.m.11:45 p.m.10:15 p.m.
7:45 a.m.12 p.m.10:30 p.m.
8 a.m.12:15 a.m.10:45 p.m.
8:15 a.m.12:30 a.m.11 p.m.
8:30 a.m.12:45 a.m.11:15 p.m.
8:45 a.m.1 a.m.11:30 p.m.
9 a.m.1:15 a.m.11:45 p.m.

Burimi: Healthline

Përshtati për Dritare net: Ada Shehu

Për t’u bërë pjesë e grupit "Dritare.net" mjafton të klikoni: JOIN GROUP


Flash Lajme

Më të lexuarat