Lëvizja e peshqve nëpër shtratin e detit “potencialisht pasqyron shpërnguljet e mëdha të Afrikës”, thonë studiuesit

Mijëra këmbë thellë në oqeanet larg bregdetit të Angolës në Afrikën Jugore, shkencëtarët kanë regjistruar lëvizje masive të specieve të ndryshme të peshkut nëpër shtratin e detit, raporton “Independent”, transmeton lajmi.net.

Duke përdorur kamera në platformat vëzhguese, ata besojnë se kanë regjistruar migrimet sezonale të peshqve në det të thellë dhe që thuhet se janë hera e parë.

Shkencëtarët thanë se puna zbulon një “pasqyrë të rëndësishme që do të kuptojë më tej shkencën e natyrës së planetit tonë”.

Studimi ka analizuar më shumë se shtatë vjet të dhëna fotografike afrikane në det të thellë, duke lidhur modele sezonale në produktivitetin sipërfaqësor-oqeanik me modelet e vëzhguara të sjelljes së peshkut në thellësi prej 1.500m.

Deti i thellë, zona me një thellësi më të madhe se 200m, mbulon pjesën më të madhe të sipërfaqes së botës, megjithatë mbetet shumë e panjohur, me supozimet aktuale janë që habitatet e detit të thellë janë kryesisht të qëndrueshëm dhe të pandryshueshëm.

Ky studim tani ofron prova të cikleve të lëvizjes nëpër dyshemenë e detit në peshq të detit të thellë, me autorët e studimit që besojnë se këto lëvizje po ndodhin në vende të tjera në botë. /Lajmi.net/

SHPËRNDAJE


Flash Lajme

Më të lexuarat

  • Week

  • Month

  • All