Studimet kanë sugjeruar se transmetimi i koronavirusit nga lakuriqët tek njerëzit mund të jetë nga një kafshë e quajtur pangolinë.

Një pangolinë është një krijesë me luspa të që gjendet në Azi dhe Afrikën Sub-Sahariane.

Ato kanë peshore të mëdha mbrojtëse që mbulojnë lëkurën e tyre, gjitari i vetëm i njohur me këtë karakteristikë, dhe kanë gjatësi 30 deri 100 cm.

Ata janë të kërcënuar nga copëzimi dhe trafikimi në mënyrë rutinore në Azi për përdorim në ushqim dhe ilaçe alternative, raporton “The Sun”, transmeton lajmi.net.

It has been suggested that coronavirus could have passed from bats to human via pangolins

A mund të mbajnë koronavirus?

Covid-19 mendohet të ketë origjinën nga lakuriqët, por që ajo të kalonte te njerëzit do të kishte nevojë për një kafshë ndërmjetëse.

Pangolinat dihet se mbajnë koronaviruse, dhe mendohej se ishin ndër kandidatët e mundshëm. Studiuesit në Kinë përdorën sekuencat gjenetike për të vendosur një ngjashmëri 99% me një pjesë të një koronavirusi të kryer nga pangolinat dhe Covid-19.

Sidoqoftë, hulumtimet e mëtutjeshme sugjeruan që të dy viruset nuk ishin në të vërtetë aq të ngjashëm sa që pangolinat të ishin burimi i drejtpërdrejtë.

A mundet pangolina ta kalojë koronavirusin te njerëzit?

Pangolinat janë ende një numër kafshësh që konsiderohen si ndërmjetës të mundshëm. Nëse njerëzit do të kontraktonin koronavirus nga pangolinat, do të ndodhte pothuajse me siguri gjatë trafikimit të paligjshëm. /Lajmi.net/


Flash Lajme

Më të lexuarat