Intervista/ Diplomati Frank Wisner komenton situatën në Ballkan dhe raportet mes shteteve brenda rajonit. Politikat e brendshme mbeten jofunksionale. Së jashtmi, kërcënim mbeten elementet radikalë islamikë

Erjon Dervishi

Vendet e Ballkanit Perëndimor kanë shfaqur problematikat e tyre për sa i përket integrimit në Bashkimin Evropian. Protestat e para disa kohëve nëpër kryeqytetet e tyre, ka nxjerrë në pah deficenca të shumta. Ato përfshijnë zhvillimet e brendshme dhe ecuria e tyre, deficiti i qeverisë, politikat e brendshme jo funksionale, si dhe fakti që marrëdhëniet midis këtyre dy shteteve lënë shumë për të dëshiruar. I këtij mendimi është diplomati i lartë amerikan, Frank Wisner. Me një karriere të gjatë diplomatike, Frank G. Wisner, është një nga personat kyç të çështjes së Kosovës dhe një njohës i mirë i rajonit të Ballkanit Perëndimor. Theksojmë se në vitin 2005, me urdhër ekzekutiv të Sekretares së Shtetit të Shteteve të Bashkuara të asaj kohe, Condolezza Rise, Frank G. Wisner, u caktua i dërguar i posaçëm për çështjen e Kosovës. Wisner negocioi direkt me palët e interesuara ndërkombëtare për çështjen e Kosovës dhe të ardhmen e saj diplomatike.

Intervista e plotë:

Çfarë paraqet dialogu Kosovë-Serbi? Besoni se shkëmbimi territorial është një kërcënim për Ballkanin Perëndimor?

Një ndryshim kufitar për të shoqëruar një zgjidhje të plotë midis Kosovës dhe Serbisë nuk është një ide e keqe, me kusht që të dy palët të pajtohen plotësisht me kushtet e marrëveshjes dhe të kenë konsultuar politikat e tyre përkatëse. Është gjithashtu thelbësore që çdo shkëmbim territorial të jetë i planifikuar me kujdes dhe të adresohen çështjet e lidhura me të, si uji, energjia dhe minierat. Thënë kjo, mungojnë kushtet për një mirëkuptim politik mes Prishtinës dhe Beogradit. Asnjëra nga partitë nuk e ka bindur publikun për përmbajtjen dhe logjikën e një marrëveshjeje. Është e pa konceptueshme, sipas rrethanave aktuale, që një marrëveshje të pranohet nga parlamenti në Prishtinë. As nuk është e qartë për mua nëse arritjet e nevojshme politike janë arritur. Me këtë nënkuptoj një normalizim të plotë politik midis Serbisë dhe Kosovës, duke përfshirë anëtarësimin e Kosovës në Kombet e Bashkuara, e cila duhet të arrihet. Si ndërmjetës, Bashkimi Evropian ka shumë punë për të bërë dhe partitë duhet të tregojnë vullnet më të madh politik para se të arrihet një marrëveshje. Vështirësia e arritjes së një kuptimi kaq të gjerë më lë të bindur se duhet të gjenden mënyra të tjera përpara për të përmirësuar marrëdhëniet midis dy vendeve dhe fqinjëve të tyre. Unë argumentoj në favor të përqendrimit më të madh në përmirësimin e ekonomive të Serbisë dhe Kosovës, lidhjet e tyre të transportit, lidhjen e internetit dhe disponueshmërinë e energjisë. Këtu Bashkimi Evropian mund të japë një kontribut të rëndësishëm, ndërsa në të njëjtën kohë duhet theksuar se fondet e shpenzuara në rajon janë llogaritur plotësisht dhe janë të lira nga abuzimi dhe praktikat korruptive.

A duhet që Shtetet e Bashkuara të jenë pjesë e procesit të dialogut?

Shtetet e Bashkuara duhet të jenë një mirënjohës dhe përkrahës i një mirëkuptimi midis Kosovës dhe Serbisë. Ajo duhet të mbështesë një nismë negociuese të ndërmarrë nga Bashkimi Evropian.

Cilat janë kërcënimet ndaj Ballkanit Perëndimor, përfshi këtu edhe Shqipërinë?

Ballkani Perëndimor përballet me shumë kërcënime, kryesisht ato të brendshme. Në përgjithësi, rajoni vuan nga një deficit qeverisës; politikat e brendshme janë jofunksionale dhe marrëdhëniet midis shteteve të këtij rajoni lënë shumë për të dëshiruar. Përveç kësaj, Ballkani Perëndimor përballet me kërcënime të jashtme. Gjatë viteve të fundit, elementet radikale islamike kanë bërë sulme në rajon. Rusia ka bërë çmos për të prishur përparimin e Ballkanit Perëndimor në anëtarësim me Bashkimin Evropian dhe NATO. Ajo ka ndërhyrë në politikën e shteteve të rajonit. Ndikimi i Turqisë nuk ka qenë as edhe i mirë. Qeveria turke ka ndjekur kundërshtarët e saj të brendshëm në shtetet e Ballkanit Perëndimor dhe duke vepruar kështu ka abuzuar me sovranitetin e tyre. Më gjerësisht, zhvillimi i ekonomisë së rajonit nuk ka mbajtur ritmin me ekonomitë e Evropës Perëndimore dhe si rezultat shumë nga të rinjtë e zonës e lënë atë për mundësi më të mira jashtë vendit.

Kush është Frank G. Wisner

Më 19 dhjetor 2005, Sekretarja e Shtetit e SHBA Kondoliza Rice njoftoi emërimin e Ambasadorit Frank G. Wisner si Përfaqësues Special i Sekretarit të Shtetit të SHBA në bisedimet e statusit të Kosovës. Nëse emri i tij duket i njohur, ai është djali i Frank Gardiner Wisner, Sr., agjenti i CIA-s më përgjegjësi për rekrutimin e nazistëve nga qeveria amerikane pas Luftës së Dytë Botërore. Një ish-anëtar i Zyrës së Shërbimeve Strategjike (OSS), paraardhësi i CIA-s në Luftën e Dytë Botërore, Frank G. Wisner, Sr., ishte një nga agjentët më të famshëm të CIA-s, njeriu i Operacionit Bloodstone, për rekrutimin e nazistëve dhe anëtarëve të SS. Wisner gjithashtu organizoi Operacionin Mockingbird, programin e suksesshëm të CIA-s për të bashkërenduar mediat amerikane në luftën e propagandës dhe të informacionit të CIA-s kundër Bashkimit Sovjetik dhe “komunizmit global”. Wisner ishte në gjendje të bashkë-zgjedhë CIA-n. Në vitin 1976, në fillim të administratës Carter, ai shërbeu nën Cyrus Vance si Zëvendës Sekretar Ekzekutiv i Departamentit të Shtetit. Midis detyrave të tij të jashtme, Wisner shërbeu si Ambasador i Shteteve të Bashkuara në Zambie (1979-82); Egjipt (1986-91), Filipinet (1991-92) dhe India, 1994-1997. Gjatë qëndrimit të tij në Lusaka ai luajti rolin kryesor për politikën e Angazhimit Konstruktiv të ndihmës sekretarit të shtetit për çështjet e Afrikës Chester Crocker. Wisner punoi mirë me presidentin e Zambisë Kenneth Kaunda dhe ndihmoi në rindërtimin e marrëdhënieve dypalëshe midis Zambisë dhe SHBA pas një skandali të spiunazhit 1980 në ambasadën e SHBA në Lusaka. Përpjekjet e Crocker kontribuan në organizimin dhe diskutimet e suksesshme në Konferencën e Lusakës në Shkurt1984, në lidhje me konfliktet në Angolë dhe Namibi. Pasi u tërhoq nga shërbimi qeveritar në 1997, Wisner u bashkua me bordin në një filial të Enron, ish-ndërmarrja e energjisë dhe shërbeu në bordin e American International Group (AIG). Në fund të vitit 2002, Wisner bashkë-kryesoi një grup pune të pavarur i cili zhvilloi një model për rolin pas-konfliktit të SHBA në Irak, nëse ndodh një pushtim. Rekomandimet e tyre të botuara përfshijnë: krijimin e rendit dhe ligjit nëpërmjet ritrajnimit të ushtrisë irakiane, duke u përqendruar në shpërndarjen e ndihmës humanitare dhe rivendosjen e shërbimeve jetike dhe rëndësinë e shmangies së caktimit të liderëve të opozitës në Irakun në pozita dominuese në qeverinë e re. Wisner është anëtar bordi këshillues për Partneritetin për një Amerikë të Sigurt, një organizatë jofitimprurëse e dedikuar për rikrijimin e qendrës bipartizane në sigurinë kombëtare amerikane dhe në politikën e jashtme. Në vitin 2012 ai arriti Paul A. Volcker si kryetar i bordit të administratorëve të Shtëpisë Ndërkombëtare, një qendër rezidenciale kulturore dhe qendër programesh në New York City. Ai gjithashtu shërben në bordin këshillëdhënës të Rrjetit të Sigurisë Kombëtare dhe në bordin e Refugjatëve Ndërkombëtar. Frank G. Wisner vazhdoi të bëhej anëtar i bordit për resurset EOG.

Flash Lajme

Më të lexuarat