Kishat e vjetra ortodokse të Shqipërisë, të harruara prej dekadash, po restaurohen nga bashkërendimi i institucionit të Kishës Ortodokse Shqiptare si dhe Institutit të Monumenteve të Kulturës.

Interesi i Kryepeshkopit Anastas në këtë drejtim vijon të jetë i vazhdueshëm, thelbësor dhe efektiv.

Edhe pse procesi i restaurimit është i vështirë në shumë raste, ekspertët theksojnë se restaurimi i tempujve është ende i mundur.

Nëse kjo bëhet e mundur, monumentet e besimit ortodoks do të dalin dhe do të rimarrin funksionalitetin e tyre të plotë, duke tërhequr vëmendjen e shumë pelegrinëve.

Disa objekte ortodokse me vlera arkeologjike kanë dalë ndërkohë në dritë pas iniciativës së Kishës Ortodokse dhe shtetit.

Kështu, Instituti i Monumenteve të Kulturës po punon me një ekip të specializuar, për restaurimin e kambanës së Kishës së Shën Kollit në Vodicë të Korçës.

Kjo kishë është klasifikuar si një monument kulture më parë, dhe u shpall sërish si e tillë më 2015-n. Problemet kryesore të kambanës së kullës janë çarjet e shkaktuara nga dridhjet sizmike dhe shkatërrimi nga lagështira i lidhësit të muraturës.

Flash Lajme

Më të lexuarat