Pallat i dëmtuar gjatë tërmetit, më 21 shtator 2019

Drejtori i Institutit të Ndërtimit të Shqipërisë, Agron Hysenlliu është prononcuar në lidhje me tërmetin e ditës së shtunë. Ai është shprehur se megjithëse tërmeti ishte i madh, pasojat e tij nuk ishin edhe aq të rënda.

Sipas Hysenlliut, kjo tregon se puna e inxhinierëve të ndërtimit ka qenë e mirë.

Ai u shpreh në News 24 se: “Në tërësi, objektet e vjetra kanë probleme. Tërmeti që ka rënë në vendin tonë, meqë jam në terren dhe kam parë gjitha godinat, e ata kanë rezistuar. Kjo tregon se kolegët e mi inxhinierë kanë punuar me ndershmëri dhe përpikmëri. Kjo dëshmon më së miri se inxhinierët kanë punuar mjaft mirë. Hyn në tërmetet e mëdhenj dhe ndërtimet e mëdha kanë rezistuar”.

Agron Hysenlliu deklaroi se testi i madh kaloi dhe se tek qytetarët nuk duhet të ketë as panik e as frikë. Ai tha:“Ky ishte një test i madh. Derisa objektet kanë rezistuar me një tërmet 5.8 ballë, tregon se ata janë të forta. Në inxhinieri nuk thuhet nëse ky objekt bie ose jo. Ne themi ka risk. Objektet e vjetra kanë risk më shumë për të rënë. Vjetërsia e objektit e bën atë më të dobët, edhe për shkak të përdorimit, duke humbur fortësinë e tyre. Objektet e reja janë bërë me një hekur dhe beton të një shkalle të lartë. Lidhja e hekurit dhe betonit është rritur në shkallë të lartë. Ky ishte test i madh për ndërtimet në Tiranë, Elbasan, Durrës etj dhe tregon se inxhinierët shqiptarë e njohin fushën e ndërtimit”.

Agron Hysenlliu theksoi se do të bëhet inspektimi i çdo banese, nëse ajo reziston apo jo dot ndaj tërmeteve.

Flash Lajme

Më të lexuarat