Rritja ekonomike e Eurozonës duhet të ngadalësohet më shumë sesa pritej, pasi kriza në sektorin e prodhimit mund të përhapet në sektorin e shërbimeve më të mëdha, përballë tensioneve të zgjatura në tregtinë globale, njoftoi sot Fondi Monetar Ndërkombëtar (FMN).

Prodhimi i brendshëm bruto i Eurozonës me 19 anëtarë do të rritet me një normë prej 1.2 për qind këtë vit, që është më e ulët se parashikimi i mëparshëm i Fondit prej 1.3 për qind në prill, sipas vlerësimeve të fundit të FMN-së.

Ky është gjithashtu një ngadalësim i konsiderueshëm në krahasim me rritjen e vitit të kaluar prej 1.9 për qind.

Ekonomia e Eurozonës do të rritet 1.4 për qind në vitin 2020 dhe 2021, tha FMN, duke ulur vlerësimin e saj të hershëm të rritjes prej 1.5 për qind për të dy vitet.

Ngadalësimi ekonomik është kryesisht për shkak të rritjes anemike në Gjermani, ekonomisë më të madhe të Eurozonës, si dhe ngecjes në Itali, ekonomisë së tretë më të madhe të Eurozonës, vlerëson Fondi, duke rishikuar parashikimet e saj për të dy vendet.

Ekonomia e Gjermanisë pritet të rritet me një normë prej vetëm 0.5 për qind këtë vit, më e ngadaltë se parashikimi 0.8 për qind nga FMN në prill.

FMN gjithashtu uli parashikimin e rritjes së saj për Francën, ekonominë e dytë më të madhe të bllokut dhe tani pret që rritja e saj të jetë 1.2 për qind këtë vit, në vend të 1.3 për qind parashikuar më parë.

Në rastin e Brexit adekuat, i cili do të mund të realizohej deri në fund të janarit, ekonomia britanike mund të rritet 1.2 për qind në 2019 dhe 1.4 për qind në vitin 2020, sipas FMN-së.

Inflacioni në Eurozonë do të arrijë 1.2 për qind këtë vit, vitin e ardhshëm.

Flash Lajme

Më të lexuarat