Studimi më i ri: Ushqimi i skuqur mund t’ju vrasë

Nuk është sekret se ushqimi i skuqur nuk është i mirë për ju. Por një studim i ri i botuar në BMJ(revistë mjeksore javore), jep detaje se si ndikojnë këto ushqime në shëndetin tuaj dhe përcakton cilat lloje mund të jenë më të këqijat për ju.

“Njerëzit e dinë se ushqimi i skuqur mund të ketë rezultate të dëmshme shëndetësore, por ka shumë pak prova shkencore për të demonstruar se cilat janë rezultatet afatgjata negative për të ngrënë ushqime të skuqura”, thotë Dr. Ëei Bao, një profesor asistent i epidemiologjisë në Universitetin e Ajovës Kolegji i Shëndetit Publik dhe bashkëautor i studimit. “Në përgjithësi, kemi gjetur se konsumi i ushqimit të skuqur është i lidhur me vdekshmërinë e përgjithshme”.
Studiuesit kërkuan të dhëna rreth 20 vjet për gati 107,000 gra të moshuara në SHBA, të moshave 50-79 vjeç. Të gjitha gratë ishin pjesë e studimit të Iniciativës për Shëndetin e Grave dhe plotësuan një pyetësor të hollësishëm rreth zakoneve të tyre ushqimore në vitet 1990.

Shëndeti i tyre u gjurmua nga hulumtuesit deri në vitin 2017, dhe gjatë asaj kohe më shumë se 31.500 njerëz vdiqën.

Ata që raportuan se hëngrën të paktën një shujtë të ushqimit të pjekur në ditë kishin rreth 8% më shumë shanse për të vdekur herët, krahasuar me gratë që thoshin se nuk hëngrën asnjë. Ata gjithashtu kishin një shans më të lartë prej 8% për të vdekur posaçërisht nga sëmundjet kardiovaskulare.

“Ne e dimë që dieta është e rëndësishme për parandalimin e kancerit ose mbijetesën e kancerit, por jo të gjitha komponentët diete [duket të jenë po aq të rëndësishme],” thotë Bao.
Pulat dhe peshqit e skuqur janë të lidhur më shumë me vdekjen e hershme sesa ushqimet e tjera të skuqura, të cilat hulumtuesit u grupuan në një kategori duke përfshirë patate të skuqura, krekët, patate të skuqura dhe ushqime të tortillës.

Forca e shoqërisë mund të jetë sepse njerëzit thjesht konsumojnë më shumë pulë të pjekur ose peshk, thotë Bao, ose për shkak të dallimeve në mënyrën sesi ato ushqime përgatiten. Për shembull, shumë restorante e ripërdorin vajin kur ushqehen me ushqime si pule të skuqur, që Bao thotë se mund të rrisë numrin e produkteve të dëmshme të transferuara në ushqim.

Sidoqoftë, ky zbulim (për fat të keq) nuk shfajëson ushqimet e skuqura. Pasi që ato u futën në grupin e përzier, studiuesit nuk ishin në gjendje të shikojnë në mënyrë të veçantë se si patatet e skuqura ndikuan individualisht për shëndetin – dhe është e mundur që rreziqet e tyre të mbivendosen nga ushqime të krahasueshme më të shëndetshme në kategorinë “tjetër”, si biskota ose plantacione të skuqura , thotë Bao. Hulumtimet e kaluara kanë lidhur patatet e skuqura me kancerin dhe një rrezik më të lartë të vdekshmërisë.

Megjithatë, Bao thotë se studimi i tij nis nga parësorja se si çdo lloj ushqimi i skuqur rrit rrezikun e vdekshmërisë me kalimin e kohës. E vetmja që ai është në dijeni, thotë ai, është kryer në Spanjë në vitin 2012 dhe nuk ka gjetur korrelacion midis ushqimeve të skuqura dhe rrezikut më të lartë të vdekjes. Kjo mund të ndodhë për shkak se shumica e njerëzve spanjollë përgatisin ushqimin e tyre në shtëpi, në vend që të hanin atë në restorante dhe të zgjedhin vajra më të shëndetshme të tiganisjes, siç është vaji i ullirit, thotë Bao.

Në studimin e ri, studiuesit llogarisin për faktorë si historinë mjekësore, demografia, pirja e duhanit, zakonet e pijes dhe cilësia e përgjithshme e dietës, në një përpjekje për të izoluar efektet e ushqimeve të skuqura. Por një studim vëzhgimor kurrë nuk mund të provojë shkak dhe efekt, dhe autorët vërejnë se është e pamundur të përjashtohen ndikimet e faktorëve të tjerë që prekin shëndetin.

Një tjetër kufizim i studimit është se ai vetëm vlerësoi zakonet dietike, kështu që nuk pasqyronte se si gratë mund të kenë ndryshuar dietat e tyre me kalimin e kohës. Sidoqoftë, Bao thotë se ai beson se gjetjet janë të forta dhe ka të ngjarë të zbatohen për popullsitë përveç grave të moshuara, edhe pse të dhënat nuk i adresonin posaçërisht grupeve tjera.

“Nuk kishim asnjë arsye pse efektet mund të ndryshojnë sipas moshës, madje edhe sipas gjinisë”, thotë Bao.
Shumë studime të tjera kanë lidhur ushqimet e skuqura me çështjet shëndetësore duke përfshirë obezitetin, diabetin e tipit 2 dhe sëmundjet e zemrës, por studiuesit vlerësojnë se gati 40% e amerikanëve hanë ushqim të shpejtë në çdo ditë.

© SYRI.

  • WhatsApp
  • Tweet
  • Shtype
Loading...

Postime të lidhura

Flash Lajme

Më të lexuarat