Puna 10-vjeçare mbi një vaksinë u shkurtua në 10 muaj dhe nuk kishte asnjë rrugë të shkurtër në krijimin, testimin dhe prodhimin e saj.

Kjo tingëllon kontradiktore dhe i bën shumë veta të pyesin se si mund të jemi të sigurt se vaksina e Oksfordit kundër virusit koronar është e sigurt duke qenë se ajo u krijua kaq shpejt.

Kjo është pjesërisht rezultat i rrethanave të lumtura, por edhe nga mendja e shkëlqyer e një shkencëtari, si dhe nga mësimet e marra gjatë epidemisë vdekjeprurëse të Ebola-s dhe hundës “nuhatëse” të një shimpanzeje.

BBC kujton se epidemia më e madhe e Ebola-s në botë, e cila zgjati nga 2014 në 2016, ishte një katastrofë e vërtetë.

Reagimi ishte shumë i ngadaltë, duke bërë që rreth 11,000 njerëz të vdisnin si rezultat.

Wuhan-i dhe “pneumonia virale”

Pasi raportet shqetësuese të “pneumonisë virale” që filluan të vinin nga Wuhan-i, shkencëtarët identifikuan virusin përgjegjës për të në dy javë, duke dyshuar se mund të përhapet në të gjithë botën shumë shpejt.

Duket e çuditshme kur shqiptohet, por është fat i pastër që pandemia u shkaktua nga virusi Corona.

Ky lloj virusi tashmë është përpjekur të kalojë nga kafshët tek njerëzit dy herë në 20 vitet e fundit, dhe kjo do të thoshte që shkencëtarët e dinin biologjinë e virusit, se ata e dinin se si sillej.

Ekipi i Oksfordit nuk kishte pse të fillonte nga e para.

Ekipi i Oksfordit kishte gjithçka që duhej për të krijuar një vaksinë kundër COVID-19; ata duhej të “futnin vetëm” udhëzime për proteina pikante në vaksinën e krijuar më parë ChAdOx1, krijuar pas epidemisë së Ebola-s pikërisht për shkak të kërcënimit të një infeksioni të ri që do ta gjente botën të papërgatitur.

Studiuesit ishin në gjendje të fillojnë testimin e vaksinës tek njerëzit në 23 prill.

Që atëherë, vaksina e Oksfordit ka kaluar të gjitha fazat e provës, në të cilën 30,000 vullnetarë morën pjesë në fazën e tretë.

Dr. Toshner: Një mori marrëzish

Kishte vetëm vite të humbjes së kohës midis secilës prej tre fazave.

Dr. Mark Toshner, i cili mori pjesë në provat në vendin e Kembrixhit, thotë se keqkuptimi është se duhen 10 vjet për një provë të vlefshme vaksine.

Ai i tha BBC se shumicën e kohës ishte “një tufë budallallëku”.

Në të njëjtën kohë, planet për të marrë miratimin e rregullatorit dhe prodhimin e vaksinave janë përshpejtuar ndjeshëm.

Ekipi i Oksfordit u bashkua me gjigantin farmaceutik AstraZeneca dhe prodhimi i vaksinës filloi shumë para se të mbërrinin rezultatet përfundimtare.


Flash Lajme

Më të lexuarat

  • Week

  • Month

  • All