Për të qenë mbrojtëse siç duhet, vaksinat COVID-19 duhet t’u jepen shumicës së njerëzve në të gjithë botën. Vetëm përmes vaksinimit të përhapur do të arrijmë imunitetin e tufës – aty ku mjaft njerëz janë imunë për të ndaluar përhapjen e sëmundjes lirshëm.

Disa kanë sugjeruar që vaksinat duhet të bëhen të detyrueshme, megjithëse qeveria e Mbretërisë së Bashkuar e ka përjashtuar këtë. Por me ritme të larta të hezitimit të vaksinave COVID-19 në MB dhe gjetkë, a është kjo thirrja e duhur? Dy ekspertë kanë debatuar për pro dhe kundër vaksinave të detyrueshme COVID-19.

Alberto Giubilini, Studiues i Lartë i Kërkimit, Qendra e Ekstikës Praktike të Oksfordit Uehiro, Universiteti i Oksfordit

Vaksinimi COVID-19 duhet të jetë i detyrueshëm – të paktën për grupe të caktuara. Kjo do të thotë se do të ketë ndëshkime për mosvaksinimin, të tilla si gjobitje ose kufizime të lirisë së lëvizjes. Sa më pak e rëndë të jetë për një individ të bëjë diçka që parandalon dëmtimin e të tjerëve dhe sa më i madh të jetë dëmi i parandaluar, aq më e fortë është arsyeja etike për ta urdhëruar atë.

Vaksinimi ul në mënyrë dramatike rrezikun e dëmtimit serioz ose infektimit të të tjerëve. Vaksinat si ato Pfizer, AstraZeneca ose Moderna me efikasitet 90-95% në parandalimin e njerëzve nga sëmundja ka të ngjarë të jenë gjithashtu efektive në ndalimin e përhapjes së virusit, megjithëse ndoshta në një shkallë më të ulët. Përfitime të tilla do të kishin një kosto shumë minimale për individët.

Bllokimi është i detyrueshëm. Saktësisht si vaksinimi i detyrueshëm, ai mbron njerëzit e pambrojtur nga COVID-19. Por, siç kam argumentuar në detaje diku tjetër, ndryshe nga vaksinimi i detyrueshëm, bllokimi përfshin kosto shumë të mëdha individuale dhe shoqërore. Unë kundërshtoj bllokimin e detyrueshëm, por jo vaksinimin e detyrueshëm. Kjo e fundit mund të arrijë një të mirë shumë më të madhe me një kosto shumë më të vogël.

Gjithashtu, vaksinimi i detyrueshëm siguron që rreziqet dhe barrat e arritjes së imunitetit të tufës të shpërndahen në mënyrë të barabartë në të gjithë popullatën. Për shkak se nga imuniteti i tufës përfiton shoqëria kolektivisht, është e drejtë që përgjegjësia për të arritur atë të ndahet në mënyrë të barabartë midis anëtarëve individualë të shoqërisë.

Sigurisht, ne mund të arrijmë imunitet në tufë përmes alternativave më pak kufizuese sesa të bëjmë të detyrueshëm vaksinimin – siç janë fushatat informuese për të inkurajuar njerëzit që të vaksinohen. Por edhe nëse arrijmë imunitetin e tufës, aq më i lartë është marrja e vaksinave, aq më i ulët është rreziku i rënies nën pragun e imunitetit të tufës në një kohë të mëvonshme. Ne duhet të bëjmë gjithçka që mundemi që të mos ndodhë ajo emergjencë – veçanërisht kur kostoja për ta bërë këtë është e ulët.

Nxitja e besimit dhe nxitja e tërheqjes duke i bërë njerëzit më të informuar është një tregim i bukur, por është i rrezikshëm. Thjesht dhënia e informacionit për njerëzit mbi vaksinat nuk rezulton gjithmonë në rritje të gatishmërisë për të vaksinuar dhe në fakt mund të ulë besimin te vaksinat. Nga ana tjetër, ne kemi parë politika të detyrueshme të vaksinimit në Itali që kohët e fundit rritin me sukses marrjen e vaksinave për sëmundje të tjera.

Politikat e detyrueshme të rripave të sigurimit janë provuar shumë të suksesshme në zvogëlimin e vdekjeve nga aksidentet automobilistike dhe tani janë miratuar gjerësisht, pavarësisht rreziqeve (shumë të vogla) që sjellin rripat e sigurimit. Ne duhet t’i shohim vaksinat si rripa sigurie kundër COVID-19. Në fakt, si rripa sigurie shumë të veçantë, të cilat mbrojnë veten dhe mbrojnë të tjerët.

Vageesh Jain, bashkëpunëtor klinik akademik i NIHR në Mjekësinë e Shëndetit Publik, UCL

Vaksinimi i detyrueshëm nuk rrit automatikisht marrjen e vaksinës. Një projekt i financuar nga BE për epidemitë dhe pandemitë, i cili u zhvillua disa vjet para COVID-19, nuk gjeti prova për të mbështetur këtë nocion. Duke parë vendet balltike dhe skandinave, raporti i projektit vuri në dukje se vendet “ku një vaksinim është i detyrueshëm zakonisht nuk arrijnë mbulim më të mirë se vendet fqinje ose të ngjashme ku nuk ka asnjë detyrim ligjor”.

Sipas Këshillit të Bioetikës Nuffield, vaksinimi i detyrueshëm mund të justifikohet për sëmundje shumë ngjitëse dhe serioze. Por megjithëse ngjitëse, Shëndeti Publik anglez nuk e klasifikon COVID-19 si një sëmundje infektive me pasoja të larta për shkak të nivelit relativisht të ulët të fatalitetit të rastit.

Ashpërsia e COVID-19 është e lidhur ngushtë me moshën, duke ndarë perceptimet individuale të cenueshmërisë brenda popullatave. Shkalla e vdekjes vlerësohet në 7.8% tek njerëzit e moshës mbi 80 vjeç, por në vetëm 0.0016% tek fëmijët e moshës nëntë vjeç e poshtë. Në një demokraci liberale, detyrimi i vaksinimit të miliona qytetarëve të rinj dhe të shëndetshëm që e perceptojnë veten të jenë në një rrezik të pranueshëm të ulët nga COVID-19 do të diskutohet etikisht dhe është politikisht i rrezikshëm.

Ankesat publike për një vaksinë të re të prodhuar me shpejtësi marramendëse janë plotësisht legjitime. Një sondazh në Mbretërinë e Bashkuar me 70,000 njerëz zbuloi se 49% kishin “shumë të ngjarë” të merrnin një vaksinë COVID-19 sapo të ishte në dispozicion. Sondazhet e SHBA janë të ngjashme. Kjo është për shkak se shumica janë anti-vaksera.

Pavarësisht titujve premtues, provat dhe proceset farmaceutike që i rrethojnë ato nuk janë shqyrtuar akoma. Me provat e para vetëm duke filluar në prill, ka të dhëna të kufizuara mbi sigurinë dhe efikasitetin afatgjatë. Ne nuk e dimë sa zgjat imuniteti. Asnjë nga provat nuk ishte krijuar për të na treguar nëse vaksina parandalon sëmundjen serioze ose transmetimin e virusit.

Mosrespektimi i këtyre shqetësimeve të kudogjendshme do të ishte joproduktive. Si një mjet për të luftuar anti-vaksistët – vlerësuar në rreth 58 milion në mbarë botën dhe që përbën një pakicë të vogël të atyre që nuk vaksinohen – vaksinat e detyrueshme janë gjithashtu problematike. Forcat që drejtojnë populizmin shkencor dhe politik janë të njëjtat. Anti-vakserat nuk u besojnë ekspertëve, industrisë dhe posaçërisht jo qeverisë. Një detyrim qeveritar jo vetëm që do të përballet me një sfidë të palëkundshme, por gjithashtu do të armatosë të tjerët për tu bashkuar me kauzën anti-vaksinë.

Në fillim të viteve 1990, poliomieliti ishte endemik në Indi, me midis 500 dhe 1000 fëmijë që paralizoheshin çdo ditë. Deri në vitin 2011, virusi u eleminua. Kjo nuk u arrit përmes legjislacionit. Ishte një përpjekje e konsoliduar për të përfshirë komunitetet, për të synuar grupe me nevoja të mëdha, për të kuptuar shqetësimet, për të informuar, arsimuar, hequr pengesat, për të investuar në sisteme lokale të ofrimit dhe për t’u lidhur me udhëheqësit politikë dhe fetarë.

Vaksinimi i detyrueshëm rrallë justifikohet. Përhapja e suksesshme e vaksinave të reja COVID-19 do të kërkojë kohë, komunikim dhe besim. Kemi ardhur shumë larg, shumë shpejt, për të humbur nervin tani.


Flash Lajme

Më të lexuarat

  • Week

  • Month

  • All