A është i ndërthurur mendimi njerëzor drejtpërdrejt me botën tonë materiale fizike ? Botime të panumërta në revista shkencore të vlerësuara janë përpjekur t’i përgjigjen kësaj pyetjeje dhe gjatë dekadave të fundit janë vërejtur disa rezultate shumë interesante të rëndësishme statistikisht.

Një studim i botuar në Ese të Fizikës, për shembull, shpjegon se si eksperimenti kuantik me çarje të dyfishtë është përdorur shumë herë për të eksploruar rolin e vetëdijes dhe lidhjen e saj me realitetin material fizik. Në këtë rast, medituesit me sa duket ishin në gjendje të shembnin funksionin e valës kuantike. Studimi mori një rezultat “5 sigma”, një vlerësim që ishte në gjendje t’i jepte CERN çmimin Nobel në 2013 për gjetjen e grimcave Higgs (e cila doli se nuk ishte Higgs në fund të fundit). Studimi është një nga provat e shumta që japin sugjerime se aktiviteti mendor, mendja dhe qëllimi njerëzor mund ta detyrojnë materien fizike të veprojë në një mënyrë të caktuar.

Një dokument që i përket një studimi të gjetur brenda dhomës elektronike të leximit të CIA shpjegon se si eksperimente të shumta kanë treguar që njerëzit janë në gjendje të “ndryshojnë në mënyrë të konsiderueshme aktivitetin e sistemeve specifike biologjike të synuara, mendërisht dhe në një distancë … Rezultatet e marra kanë qenë relativisht të fuqishëm. ”

Këto janë vetëm disa shembuj, sepse ka me mijëra. Jo vetëm që ndërveprimi mendje-materie është vërejtur në nivelin kuantik, dhe me biologjinë tonë, por është vërejtur edhe në shembuj të botës reale, ku njerëzit e talentuar janë në gjendje të përdorin mendjen e tyre për të ndikuar në objekte. Këta shembuj mund të gjenden brenda sallës elektronike të leximit të CIA-s.

Të gjitha provat e disponueshme tregojnë qartë faktin se mendja luan një rol qendror kur bëhet fjalë për të ndikuar, ndryshuar, vepruar dhe ndoshta edhe për të krijuar atë që ne e perceptojmë të jetë bota jonë materiale fizike.

Pse kjo çështje e studiuar, e vëzhguar dhe e vërtetuar në nivelet më të larta të qeverisjes dhe brenda Departamentit të Mbrojtjes është ende e panjohur plotësisht nga akademia kryesore ?

Një studim i botuar në 2008 në Journal of Scientific Exploration me titull “Efektet e qëllimit të largët në formimin e kristalit të ujit: Një replikim i verbër trefishtë” testoi hipotezën që uji i ekspozuar ndaj qëllimeve njerëzore ka një ndikim në vlerësimin estetik të kristaleve të akullit të formuara në molekulat e tij.

Studimi përdori të dhëna të mbledhura nga një periudhë tre ditore, duke përdorur 1,900 njerëz në Austri dhe Gjermani të cilët përqendruan synimet e tyre drejt mostrave të ujit të vendosura brenda një dhome të mbrojtur elektromagnetike në Kaliforni.

Ekziston një pikë e afërt midis aspektit shpirtëror… dhe punës shkencore që po bëjmë, një paralele shumë e bukur midis të dyve. – Dr. Gerald Pollack, një profesor nga departamenti i Bioinxhinierisë në Universitetin e Uashingtonit.

Padyshim, kur bëhet fjalë për këto lloj studimesh ka shumë kritika, por vetëm një nga shumë prej tyre ka hetuar ndërveprimin mendje-materie. Ndonjëherë ajo që ne besojmë se është e vërtetë mund të pengojë në interpretimin e të dhënave. Shkenca jomateriale është një lëndë që sfidon shumë sistemet e besimit njerëzor dhe atë që ne mendojmë se dimë për natyrën e realitetit. Ideja që mendja mund të ndikojë e vetme në materie është një mendim që është i pakëndshëm për t’u kuptuar, për shumë njerëz.

Profesori i Fizikës dhe Astronomisë në Universitetin Johns Hopkins, Richard Conn Henry botoi një artikull në revistën Nature me titull “Universi Mendor” duke theksuar se si metafizika luan një rol qendror në kuptimin e natyrës së realitetit. Ka qenë një temë e zakonshme për mjaft kohë.

Ka një arsye, besoj, pse të gjithë shkencëtarët tanë pionierë ishin mistikë shpirtërorë.

Nëse mendimet dhe synimet mund të ndryshojnë dhe të ndikojnë në realitetin fizik material në mënyra të shumta, nga niveli kuantik te shembujt e botës reale siç lidhen brenda hyrjes së këtij artikulli, imagjinoni se çfarë mund t’i bëjnë mendimet, biologjisë sonë ? Nëse mendimet dhe qëllimet me të vërtetë e ndryshojnë ujin në një farë mënyre, çfarë lloji implikimesh jep kjo për faktin që trupi i njeriut përbëhet kryesisht nga uji?

Shumë studime tregojnë “një lidhje domethënëse, komplekse dhe tepër të sofistikuar midis zemrës së njeriut dhe trurit, e cila drejtohet nga shëndeti ynë emocional”. Kur ndihemi të qetë, ose ndiejmë emocione pozitive si mirënjohja, për shembull, zemra, truri dhe sistemet e tjera biologjike punojnë së bashku në harmoni. Kjo është cilësuar si “koherencë zemre” nga shkencëtarët në Institutin HeartMath.

Ata kanë treguar se kur zemra dhe truri janë të koordinuara mirë, të bashkuar nga shëndeti ynë pozitiv emocional; ka një zhvendosje globale në funksionimin psikofiziologjik, duke rezultuar në sinkronizim, harmoni dhe efikasitet të shtuar në bashkëveprimet brenda dhe midis sistemeve fiziologjike, njohëse dhe emocionale të trupit.

Sipas Institutit HeartMath,

“Një mënyrë e rëndësishme që zemra mund të flasë dhe të ndikojë në tru është kur zemra është koherente – duke përjetuar një model të qëndrueshëm, të ngjashëm me valën e sinusit në ritmet e saj. Kur zemra është koherente, trupi, përfshirë trurin, fillon të përjetojë të gjitha llojet e përfitimeve, mes tyre ka qartësi dhe aftësi më të madhe mendore, duke përfshirë vendimmarrje më të mirë. ”

Ky sinkronizim përfshin gjithashtu rajonin kraniofacial, i cili prodhon pështymë. Një studim i botuar në Journal of International and Clinical Dental research thotë se koherenca e zemrës “rrit renditjen dhe kompleksitetin e strukturës kristalore (në pështymë)”.

Instituti HeartMath zhvilloi një studim duke përdorur 20 vullnetarë në mënyrë që të përcaktojë efektin e praktikës së koherencës në rendin e modeleve të kristalizimit në pikat e thata të pështymës. Hipoteza e testuar ishte “se gjendjet e koherencës së lartë të zemrës do të rezultonin në rritje të rendit dhe kompleksitetit në modelet e kristalizimit”.

Në 18 nga 20 pjesëmarrës, koherenca e zemrës në të vërtetë rriti “renditjen dhe kompleksitetin e strukturës së kristalit”. Si rezultat, studiuesit besojnë se ky është një nga disa shembuj që tregojnë një metodë solide për shfaqjen e efektit të praktikimit të koherencës në jetën e dikujt, e cila nxitet nga emocione pozitive dhe ndjenja mirënjohjeje dhe vlerësimi. Ata gjithashtu besojnë se demonstron efektin që mund të ketë koherenca e zemrës në informacionin që është i ngulitur në lëngjet tona trupore. Kjo është interesante, sepse, përsëri trupi i njeriut përbëhet kryesisht nga uji, dhe pështyma përbëhet nga 99 përqind ujë.

Sipas Rollin McCraty, Ph.D.,

“Informacioni emocional në të vërtetë përfshihet dhe modulohet në këto fusha. Duke mësuar të zhvendosim emocionet tona, ne po ndryshojmë informacionin e koduar në fushat magnetike që rrezatohen nga zemra, dhe që mund të ndikojnë tek ata që na rrethojnë. Ne jemi thellësisht të lidhur me njëri-tjetrin dhe me planetin, dhe ajo që bëjmë individualisht me të vërtetë vlerësohet dhe ka rëndësi.”

Kërkimet nga Instituti i Hapësirës Ajrore të Universitetit të Shtutgartit në Gjermani mbështesin teorinë se uji në të vërtetë ka memorje dhe është plot informacion. Kjo ide u krijua për herë të parë nga imunologu francez Dr. Jacques Benveniste në një artikull të diskutueshëm të botuar në 1988 në revistën Nature si një mënyrë për të shpjeguar se si funksionon homeopatia.

Ka një sasi të kufizuar informacioni në këtë artikull, por çështja kryesore e tij është se gjendja jonë e të qenit ka rëndësi. Kur shikojmë planetin tonë sot, njerëzit janë të zemëruar dhe të polarizuar në pikëpamjet e tyre për COVID-19, për shembull, ose mbi mashtrimet zgjedhore. Më e rëndësishme, ose po aq e rëndësishme sa faktet dhe luftimi i censurës së informacionit, ose ndonjë gjë tjetër për këtë çështje, është gjendja e të qenit prej së cilës nisemi. Ne kemi nevojë për më shumë dashuri, dhembshuri, mirëkuptim dhe ndjeshmëri për ta sjellë atë në botën tonë.


Flash Lajme

Më të lexuarat